Utsidan

Nzxt Adamas är en datorlåda som är helt byggd i svart eloxerad aluminium. Designen är exklusiv och lågmäld, och för snarare tankarna till en bilstereoförstärkare än en datorlåda, på grund av flänsarna i taket och på fronten av lådan. Tyvärr är det tunna svarta ytskiktet inte helt perfekt. Det finns en del områden där eloxeringen inte riktigt täcker den annars silverfärgade aluminiumytan. Förhoppningsvis är det bara testexemplaret som är lite illa åtgånget.

Aluminiumchassin är oftast byggda av 0,8-1 mm tjocka plåtar, men Nzxt vräker på med hela 2-3 mm aluminium. Detta gör att chassiet känns både påkostat och gediget. Troligtvis ger de tjocka plåtarna även positiva bieffekter såsom bättre ljudisolering.

På lådans tak finns aluminiumflänsar som löper från sida till sida av chassiet. Dessa ser ut att vara gjutna och inte fastlödda vilket ger ett mycket trevligt intryck. Antagligen är de mest tänkta som dekoration, men värmeavledningen bör ändå förbättras en smula. Nackdelen är att damm och annan smuts lätt fastnar mellan flänsarna och att det är ganska omständligt att rengöra området.

Tittar vi närmare på chassiets framsida syns täckluckor till externa expansionsenheter såsom dvd-brännare och fläktkontroller. Luckorna omgärdas av en polerad aluminiumram som är så högblank att det nästan ser kromat ut. I den översta 5,25”-luckan sitter en fjädrande lucka som är tänkt att maskera en optisk enhet så att den helt smälter in i datorlådans design.

I den nedre delen finns en 3,5”-lucka som maskerar anslutningar för usb, Firewire och ljudenheter. Man måste trycka till ordentligt för att öppna luckan, men annars är det en riktigt stilig lösning. Under denna konstruktion finns ett fläktgaller som döljer den främre 120 mm-fläkten. I övrigt är både strömbrytaren och reset-knappen tillverkade i metall.

De båda sidoplåtarna har försetts med specialkonstruerade fästen så att man enkelt kan lossa dem utan att använda verktyg. I den vänstra plåten sitter två 120 mm-fläktar strategiskt placerade rakt ovanför processorn och instickskorten.

Går vi vidare till den bakre delen av lådan syns det att tillverkaren även färgat denna del svart, vilket är ganska ovanligt i chassisammanhang. Rakt nedanför platsen för nätaggregatet sitter ytterligare en 120 mm-fläkt monterad, och det finns dessutom skruvhål till mindre modeller. Fläktgallret är stansat direkt ur plåten i ett bikakemönster. Sist men inte minst kan vi berätta att chassiet står stabilt på fyra stora gummifötter. Nu är det dags att öppna chassiet och ta en närmare titt på insidan.