Montering av hårdvara

Hårdvara som användes i testsystemet:

Antec Sonata III är en ganska liten datorlåda, men den har ändå plats för en hel del hårdvara. Det största hindret vid monteringen är att endast den ena plåten är avtagbar, vilket får till följd att man bara kan komma åt från den vänstra sidan av chassiet. Turligt nog har tillverkaren tagit hänsyn till detta vid konstruktionen. Hårddiskburen är vriden 90° och man behöver aldrig skruva fast något från den andra sidan av chassiet. Däremot blir det kanske svårare att dra kablar, men det är något vi får undersöka lite längre fram i recensionen.

Nätaggregatet är monterat redan från fabrik. Vill man av någon anledning byta nätaggregat eller montera loss det kan det vara bra att komma ihåg det inte går att föra in det direkt från sidan, utan man får vinkla in nätaggregatet under balken. Det blir således omöjligt att byta nätaggregat med ett moderkort redan monterat eftersom detta då är i vägen. Annars skruvas nätaggregatet fast som vanligt med hjälp av fyra chassiskruvar.

För att underlätta för användaren har tillverkaren redan skruvat fast ett antal distanser till moderkortet. Sitter dessa fel går det bra att lossa dem precis som vanligt. Det följer med ett gäng extra distanser i skruvpåsen om moderkortet skulle ha fler skruvhål än förmonterade distanser.

Hårddiskar monteras på speciella avtagbara vaggor genom att skruva fast enheten från undersidan med långa specialskruvar. Eftersom buren är vriden 90° kan det bli ont om plats om man använder pata-kablar, därför rekommenderar vi alla att använda serial-ata-enheter istället.

Större enheter såsom dvd-brännare monteras med hjälp av skenor som gör det möjligt att enkelt lossa enheten utan att behöva använda skruvmejsel. Nackdelen är att skenorna glappar lite mot buren vilket kan få till följd att oljudsalstrande vibrationer uppstår.

Antec har inte använt sig av några verktygsfria fästen i Sonata III. Instickskort som grafikkort monteras precis som vanligt med skruv, och det finns till och med plats till riktigt stora bjässar såsom Geforce 8800 GTX. Tänker man använda ett stort grafikkort är det mycket möjligt att det inte får plats någon extra fläkt monterad på hårddiskburen, men det beror som sagt på grafikkortets storlek och dess placering av strömkontakterna.

Sist men inte minst gäller det att organisera kablarna. Eftersom det medföljande nätaggregatet inte är modulärt blir det en del kablar över, om man nu inte tänker fylla chassiet till brädden med komponenter. Det finns små skrymslen och vrår att gömma undan överblivna kablar i, men det blir ändå ett ganska stort råttbo att hålla reda på. Med ett gäng buntband och lite silvertejp går det ändå att göra det snyggt, men det kräver en gnutta tålamod och en hel del arbete.

Efter att ha fyllt chassiet med hårdvara är det dags att titta närmare på det medföljande nätaggregatet. Hur mycket nätaggregat kan det egentligen följa med till en låda som endast kostar 1100 kr?