Användning

Audia X DGT-301 är mycket lätt att använda. Totalt finns det fyra olika knappar på ovansidan. En knapp för att stänga av och sätta på sändaren, två knappar för att bläddra upp respektive ner i frekvensomfånget och slutligen en knapp för att automatiskt söka efter fyra lediga frekvenser att sända på.

En enkel, men smart funktion som vi gillar är att om man håller in någon av knapparna för att ställa in frekvens, bläddrar den mellan heltal, till exempel från 88 till 89 MHz. Om man däremot trycker på knapparna hoppar man tiondelar istället, exempelvis från 88,1 till 88,2 MHz. Detta gör att det går snabbt att slå in önskad frekvens manuellt.

En annan funktion vi gillar skarpt är den automatiska sökningen efter lediga frekvenser. Denna funktion fungerade i de flesta fall mycket bra och sparar tid åt användaren – man slipper att själv leta efter en ledig kanal att sända på.

Vad gäller ljudet är det en hel del saker som påverkar det. Det finns några tips som kan vara bra att känna till för att få så bra ljud som möjligt:

  • Stäng av equalizern på ljudkällan! Om man till exempel använder fm-sändaren för att sända musik från sin mp3-spelare till sin bilstereo, stäng av/nollställ equalizern på mp3-spelaren och ställ in ljudet som på bilstereon istället.

  • Justera volymen! Med för lågt ljud på ljudkällan kan ljudet bli brusigt, medan för hög volym kan göra ljudet allmänt dåligt. Man får själv testa sig fram för att se vad som är lagom. Under vårt test visade det sig att vi fick bäst ljud med en volym på runt 75 procent av max.

  • Minska risken för störningar! Lägg inte fm-sändaren och mp3-spelaren på varandra, då detta kan göra att de stör varandra, och på så sätt resulterar i mycket sämre ljud. De får gärna ligga så långt ifrån varandra som möjligt. Sändaren bör finnas så nära antennen som det går, för att undvika att signalerna blir försvagade.

Vi har under stora delar av testet använt mp3-spelaren Iriver T60 som ljudkälla, och bilstereon i en Volvo V70 årsmodell 2000 som mottagare. Denna bil fungerade utmärkt med fm-sändaren. Vissa bilar kan dock vara svåra att få bra ljud i, då de är byggda på ett sådant sätt att radiovågorna inte tar sig fram till antennen. Man bör också ha klart för sig att det ingalunda är något kristallklart ljud man får från en fm-sändare. Är man ute efter det är det sladd det bästa alternativet, men också oftast krångligare och inte lika mobilt som en fm-sändare.

Vi provade först att sända inne i en lägenhet till en vanlig cd-spelare. Med två meter och klar sikt mellan sändare och antenn blir ljudet relativt bra. I lugna stycken i musiken och mellan låtarna hörs ett brus, vilket kan uppfattas som störande. Annars var ljudet bra och fylligt.

När vi sedan testade i bilen under färd visade sändaren sin fulla potential. När man åker och har massor av andra störande ljud som motorljud, vägljud, vindsus och så vidare så hör man näst intill inget bakgrundsbrus, och ljudet kan då jämföras med en riktig radiostation.

Batteritiden uppmätte vi till mellan 16 och 17 timmar, vilket får anses som bra. Det medföljer också en 12 V-adapter för bilar, så att man slipper använda batterier.