Slutsats

Cooler Master CM 690 är på utsidan en ganska anonym datorlåda som inte sticker ut från mängden. Inuti finns det dock en hel del trevliga finesser som gör att modellen snarare påminner om betydligt dyrare datorlådor än vad prislappen avslöjar. Tillverkaren har än en gång storsatsat på verktygsfria fästen och låg placering av nätaggregatet. Dessutom finns där kassetter tillhårddiskarna och gummiupphängningar till fläktarna.

När det gäller prestandan känns det som att CM 690 inte riktigt fick visa sin fulla potential under testet. Tillverkaren inkluderar nämligen ”bara” tre stycken 120 mm-fläktar medan det finns plats för betydligt fler än så. För användare som har behov av ordentlig kylning är detta givetvis en fördel, men för andra som hellre prioriterar låg ljudnivå betyder det att oljud från insidan av chassiet lätt letar sig ut till omgivningen.

Under temperaturtestningen passade vi även på att jämföra CM 690 med två andra datorlådor som spelar i ungefär samma prissegment. Detta var Nzxt Hush och Antec Sonata III, som båda lyckats kamma hem utmärkelsen ”prisvärd” i våra recensioner. Här såg vi tydliga tecken på skillnaderna mellan modellerna, där Nzxt Hush placerade sig närmast CM 690 i ren prestanda medan Antec Sonata III halkade efter en smula. Skillnaden är att Hush inte går att bygga ut med fler fläktar medan CM 690 är helt anpassad för att fyllas med kylning. Vi stöter helt enkelt på det klassiska dilemmat med kylförmåga vs. ljudnivå.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Cooler Master lyckats konstruera en billig datorlåda som sticker ut från mängden genom att inkludera massvis med smarta funktioner och potential för ett helt monstersystem. Den låga prislappen tillsammans med finfina finesser och bra prestanda belönas med utmärkelsen "prisvärd".

Fördelar:

  • Mycket användarvänlig

  • Verktygsfria fästen och hårddiskkassetter

  • Enorm potential för ordentlig kylning

  • Bra pris

Nackdelar:

  • Ventilationshål gör att oljud läcker ut från lådan

  • Väldigt begränsade förutsättningar för ett tyst datorsystem

  • Hårddiskar med pata-gränssnitt får inte plats

Pris till slutkund är i dagsläget cirka 750 kr inklusive moms.