Slutsats

Logitech Wave är en ganska tråkig produkt och hör inte till Logitechs mer klockrena lanseringar. Ser man Wave som en ergonomisk produkt är det en klar besvikelse. Det finns mer ergonomiska produkter, exempelvis delade tangentbord eller superergonomiska specialtangentbord som Kinesis. Nu är visserligen Logitech väldigt tydliga med att Wave är ett mellanting mellan användarvänlig produkt och ergonomisk produkt men resultatet känns ändå halvhjärtat och om man gått in för att köpa Wave för att det är ergonomiskt och annorlunda kommer man att bli besviken.

Denna icke-ergonomiska känsla förstärks något av den medföljande musen som inte heller känns vidare ergonomisk, utan något Logitech slängt dit för att kunna sälja samma paket till både höger- och vänsterhänta.

Bortser man från den ergonomiska delen och den medföljande musen är Logitech Wave inte lika tråkig. Wave har ett par starka sidor. Hela produkten har mycket bra kvalitet. Konstruktionen är i topp och handlovsstödet är väldigt skönt. Den utlovade batteritiden är med sina 15 månader mycket imponerande. Problemen med Logitech Wave ligger med andra ord hos Logitechs designavdelning och marknadsföringsavdelning, inte vid ingenjörsavdelningen.

Som vanligt när det gäller tangentbord och rekommendationer är det dock en fråga om vad man gillar för känsla i tangenterna. Gillar man gamla IBM-tangentbord kommer man definitivt inte gilla Logitech Wave (men personer som gillar IBM-tangentbord brukar inte gilla någonting alls förutom IBM-tangentbord, så det är inte så konstigt). Gillar man däremot stötdämpande tyngre tangentbord är Logitech Wave helt okej, men då har man å andra sidan många fler konkurrerande tangentbord att jämföra med då stötdämpning är mer regel än undantag bland nya tangentbord.

Man bör även överväga vad man tycker om tangentbord som kräver extra mjukvara för att fungera optimalt. Nu fungerar visserligen Logitech Wave utan att programmet Setpoint är installerat, men då saknas många funktioner och tangentbordet skulle ha kunnat vara mycket mindre och förmodligen billigare utan alla extra multimediaknappar. Man bör även fråga sig vad man tycker om att Logitech Wave har en tangentbordslayout som inte är standard. De sex knapparna Insert, Home, Page Up, Delete, End, Page Down sitter inte där de brukar. Wave har heller inga statuslampor.

Kan Logitech Wave rekommenderas? Paketet med tangentbord och mus kan inte rekommenderas då det är för dyrt på runt 700 kronor. Gamers och de ergonomiskt intresserade måste ha en mus som passar användarens huvudhand. Vanliga användare är lika nöjda med en 50 kronors-mus. I vilket fall betalar man för en produkt man inte kommer att använda.

Om det lösa tangentbordet kan rekommenderas är tveksamt och beror mest på priset, som inte är känt ännu. Personer som gillar stötdämpande tangentbord, inte tycker det är så noga med standardlayout och dessutom använder Windows Vista kommer förmodligen att gilla Logitech Wave väldigt mycket.

Tangentkänsla

  • Medelhård stötdämpning.

  • Medelhård fjädring.

  • Hög slaglängd.

Fördelar

  • Mycket bra konstruktion.

  • Skönt handlovsstöd.

  • Mycket bra batteritid, om man får tro Logitech själva.

  • Bra räckvidd.

  • Enkel installation.

Fördelar eller nackdelar

  • Annorlunda layout.

  • Extra mjukvara.

Nackdelar

  • Inget revolutionerande ergonomiskt.

  • Den medföljande musen var en miss.

  • Saknar statuslampor.