Efter genomförda tester konstaterar vi att de nya draft-n routrarna har en hel del nytt att bjuda på. Man har lyckats öka både prestanda och stabilitet på den trådlösa delen rejält jämfört med g-standarden.
Vi kan även konstatera att routrarna börjar bli mer avancerade och klarar av ett högre tryck med trafik. Trafikpriotering är numera standard och kan på de flesta routrar konfigureras efter eget behov.
Linksys WRT150N

Linksys har valt att skapa en liten prisvärd router för hemmet. Installationen är enkel och allt går enligt manualen.
Prestanda låg bland de bättre på den trådlösa delen. Men när vi kom till wan-porten blev besvikelsen stor då den presterade relativt dåligt när den belastades med ett högre antal dataströmmar.
Det var även vissa problem med medföljande pci-kort av modell WMP300N då de medföljande drivrutinerna orskade en blåskärm direkt när man kom in i windows. Detta är hos Linksys ett känt problem och löstes med mjukvaruuppgradering.
Helhetsintrycket är att produkten känns välarbetad och genomtänkt med en hel del inställningar. Om man känner sig osäker finns även enkel programvara på cd-skivan som man kan konfigurera routern med. Det enda som talar mot denna routern är de nedslående resultaten på wan-porten som förhoppningsvis är lösta tills nästa modell.
Fördelar
Mycket inställningsmöjligheter
Bra prestanda på den trådlösa delen
Enkel installation
Nackdelar
Medelmåttig genomströmning på wan-porten
Webgränssnittet känns något rörigt med alla inställningar
Lägsta pris:
Zyxel NBG-415N

Routern från Zyxel känns svår att placera i något fack. Den är varken skapad för de riktigt avancerade användarna eller de enklaste. Routern hamnar i mellansgementet med tidvis riktigt bra prestanda.
Värt och notera är att det trådlösa nätverkskortet som medföljde, NWD-370N, led av problem med frysningar av muspekaren. Detta är ett känt problem som sitter i drivrutinerna och förhoppningsvis löses inom kort.
Webbgränssnittet har det som förväntas av en router i den här prisklassen. Inställningarna känns genomtänkta och det är lagom med saker man kan ändra för att det inte ska bli förvirrande. En stor lista med inställningar vidarebefordring av portar för spel ger denna router ett plus i kanten.
Fördelar
Enkel installation
Pedagogiskt webbgränssnitt
Bra inställningar för spel
Nackdelar
Medelmåttig genomströmning på wan-porten
Instabil vid högre belastning
Lägsta pris:
Netgear WNR834B

Netgears bidrag i det här testet är en stabil produkt som är enkel och pedagogisk att installera. Guiden på cd-skivan visar allt i från hur du kopplar ur kablarna från din gamla utrustning fram tills du har kontakt med internet.
Netgear valde att bidra med både ett usb-nätverkskort och en pci-variant. Usb-varianten var föredömligt enkelt att installera, men tyvärr startade den om datorn vid för hög belastning. Deras pci-kort får anses som det stabilaste och mest funktionsdugligaste kortet trots att prestanda inte var helt i topp.
Fördelar
Föredömlig installation
Nackdelar
Medelmåttig genomströmning på wan-porten
Få inställningsmöjligheter
Lägsta pris:
Asus WL-500W

Asus är routern för den teknikintresserade. Den har roliga och nyttiga funktioner på usb-portarna. Routern är unik i detta test med stöd för både externt lagringsmedium, skrivare och webbkameror. Dessvärre fungerar ej dessa funktioner helt optimalt. Vi fick inte någon webbkamera att fungera och andra har rapporterat problem med att få programvaran för att ladda ner torrentfiler att hitta hårddisken.
De funktioner som fungerade klanderfritt med usb-portarna var skrivarserver, utdelning av hårddisken i nätverk och ftp-server. Klienten för nedladdning fungerade någorlunda när det gällde http- och ftp-protokollet (efter att jag formaterat disken med fat32). Stödet för bittorent är ganska dåligt och det finns i princip inga inställningar för detta. Förhoppningsvis fixas ovanstående till i mjukvaruuppgraderingar.
Om man läser vidare på nätet finns det tredjepartsmjukvara till den här routern som ska lösa flertalet problem och fungera bra. Modifiering av mjukvaran är något som sker på egen risk och är inget vi testar denna gång.
Den här produkten är något för entusiasten som gillar att pilla och kan tänka sig att få lite fler funktioner, men att allt kanske inte fungerar till fullo från början.
Fördelar
Mycket bra funktioner
Mycket inställningsmöjligheter
Nackdelar
Rörigt webbgränssnitt
Alla funktioner fungerar ej
Lägsta pris:
Siemens SE366
Siemens är en liten uppstickare och nästan ensam i sin genre. Den är till stor del producerad för en vanlig hemanvändare med minimalt antal inställningar. Webgränssnittet är enkelt och innehåller de inställningar man behöver.

Prestanda var bra och den placerade sig i topp på de trådlösa testen. Det ska ändå påpekas att resultaten för denna produkt är lite motsägelsefulla då man får bättre prestanda på den trådlösa delen med en betongvägg i vägen. Likaså blev resultatet bättre på wan-porten med 1000 strömmar än med 100 strömmar.
Fördelar
Tidvis bra prestanda
Lättanvänt webgränssnitt
Nackdelar
Ojämn prestanda
För få inställningsmöjligheter
Lägsta pris:
D-Link DIR-655

D-link är helt klart routern för den som vill ha bra prestanda mot internet. Här utklassar den allt motstånd med sina 94 Mbit/s. Detta är lika bra som vår switch presterar vilket innebär att det är utrustningen som begränsar.
När vi kommer till den trådlösa delen är resultaten inte riktigt lika vassa utan hamnar i mitten ungefär.
Routern har många inställningsmöjligheter och D-link har implementerat detta på ett bra och överskådligt sätt i webgränssnittet.
Fördelar
Enkel installation genom medföljande cd-skiva.
Mycket inställningsmöjligheter
Bra prestanda på wan-porten
Nackdelar
Medelmåttig prestanda på den trådlösa delen
Lägsta pris: