Zyxel NBG-415N

Specifikation

Egenskap

Standard:

802.11n (draft), 802.11g & 802.11b

Hastighet:

Upp till 300 Mbit/s

Kryptering:

Wpa2-psk, wpa-psk, wep 64-/128-bit

Mjukvara:

3.60

Wan-port:

1 st., 10/100 Mbit/s

Lan-portar:

4 st., 10/100 Mbit/s

Löstagbar antenn:

Ja, 1 st.

Storlek:

190 x 150 x 33 mm

Tillbehör:

Nätverkskabel, skiva med manual och tryckt manual

Garanti:

2 år

Usb-port

Ja, för Windows Connect Now

Övrigt:

Spi, dmz, nat, upnp, Streamengine samt stöd för dyndns.org, tzo.com, zoneedit.com m.fl.

Cirkapris:

1200 kr

Denna router från Zyxel har tre rejält tilltagna antenner varav två är fast monterade och en går att plocka av. På fronten har vi lampor för power, en för varje nätverksport samt en indikator för aktivitet på det trådlösa nätverket. På denna router har vi även en usb-port, vilken används till Winodws Connect Now.

Till routern medföljer det en liten manual på flertalet språk varav ett är svenska. Manualen hjälper till att koppla in allt och besöka routerns webbgränssnitt där man guidas vidare i installationen.

Som de flesta andra företag idag har även Zyxel implenterat någon form av trafikpriotering. De har valt att använda sig utav en motor från Ubicom kallad Streamengine. Denna teknik går ut på att routern känner av bland annat spel-, video-, telefontrafik och prioriterar denna på rätt sätt. Man kan även lägga till prioriterade ip-nummer och nätverksportar om man har särskilda behov.

Ett vanligt problem när man använder sig utav nat är att vissa spel slutar fungera. Zyxel har tänkt ett steg längre och lagt in förkonfigurerade inställningar för flertalet spel. Detta underlättar mycket om man inte känner sig helt hemma på nätverk.

En smart detalj som finns på Zyxels router är ett reglage på baksidan med vilket man enkelt kan sätta på eller stänga av den trådlösa delen av routern. En smart funktion om man sällan använder det trådlösa nätverket och inte vill ha det igång hela tiden som säkerhetsrisk eller är rädd för strålningsrisken. Nackdelen med knappen är att den verkar starta om hela routern och därmed tappa alla pågående anslutningar även på de fasta portarna.