Specifikation

Egenskap

Värde

Produktnamn

Plextor PX-PH160US

Storlek (BxHxD)

81 x 17 x 130 mm

Vikt

Ca 190 gram

Färg

Silver

Storlek hårddisk

2,5 tum

Varvtal

5200 varv/min

Kapacitet

160 GB (finns även i 120, 250 GB)

Gränssnitt

USB 1.1/2.0, E-SATA

Strömförsörjning

Via USB eller nätadapter (medföljer ej)

Medföljande tillbehör

USB-kabel, fodral

Pris

Cirka 1100 kr inklusive moms

En snabb titt på specifikationerna avslöjar en mycket liten portabel hårddisk som inte väger mer än cirka 190 gram. Inuti den silverfärgade aluminiumasken är en 2,5”-hårddisk monterad. Just denna modell rymmer 160 GB och snurrar i 5200 varv i minuten, men det finns även produkter i samma serie som kan lagra 120 respektive 250 GB.

För själva dataöverföringen står två välkända gränssnitt, nämligen USB 1.1/2.0 och E-SATA. Den förstnämnda är givetvis den mest populära och återfinns i nästan alla moderna PC-datorer idag. External serial-ATA är däremot ett nyare gränssnitt som framförallt har slagit igenom på den stationära sidan av marknaden, medan det fortfarande är ytterst ställsynt med bärbara datorer som utrustats med stöd för den nya snabba standarden. Vi kommer att titta närmare på skillnaderna mellan dessa två anslutningstyper lite längre fram i recensionen.

Förutom den portabla hårddisken följer det med lite fler småprylar i paketet. Först och främst handlar det om en tvådelad USB-kabel där den extra kontakten står för strömförsörjningen. Utöver detta följer det med en tunn manual och ett litet fodral i konstläder. Som ni kanske redan noterat skickar inte Plextor med någon E-SATA-kabel, och dessutom saknas strömadapter till vägguttag.

Nu när vi har gått igenom specifikationerna är det dags att ta en närmare titt på själva enheten. Hur är byggkvaliteten, och framförallt, hur är den att använda?