Användning

När det gäller installationen av en portabel hårddisk är det kanske inte så mycket att diskutera, men eftersom Plextor skickar med en pinsamt dålig manual är det möjligt att det krävs några tips på vägen trots allt. Som vi redan vet ansluts PX-PH160US antingen via USB eller med det betydligt snabbare och ovanligare gränssnittet E-SATA. När det gäller den förstnämnda anslutningstypen är det bara att tuta och köra. Operativsystemet upptäcker hårddisken inom några sekunder och sedan är allt klart för användning.

Med external serial-ATA är situationen inte fullt lika enkel. Vi stötte på ett ordentligt problem då datorn helt enkelt vägrade att upptäcka hårddisken, och för att reda ut detta lilla bekymmer krävdes en god portion blod, svett och tårar. Boven i dramat var en kombination faktorer som på pappret skall fungera alldeles utmärkt, men i praktiken orsakade något slags fel som inte gick att upptäcka utan gammal hederlig felsökning.

Först och främst visade det sig att vi valt att använda en för lång kabel. Gränssnittets specifikationer anger visserligen att det ska gå att använda upp till två meter lång kabel, men av någon anledning gick det inte att använda en fullt så lång sladd. Istället fick vi byta ner oss till cirka 30 centimeter lång kabel, och först då ploppade disken upp i BIOS.

Nästa problem var att få Windows att upptäcka hårddisken. Precis som vid det tidigare problemet stötte vi på ännu ett totalstopp. Lösningen låg i att stänga av AHCI-stödet i BIOS, som bland annat gör det möjligt att byta hårddisk mitt under driften (hot-swap). Visserligen stödjer inte Plextors hårddisk denna funktion, men att operativsystemet inte ens skulle vilja använda hårddisken med detta påslaget var en överraskning. Om detta är Plextors eller Microsofts fel vågar vi inte spekulera i, men klart är att det spelar mindre roll för slutanvändaren. Huvudsaken är trots allt att det fungerar.

Plextor har tagit det kloka beslutet att använda FAT32 (som fungerar med de flesta operativsystem), men är man inte nöjd med valet av filsystem går det givetvis bra att formatera. På hårddisken lagras programmet Plextools Professional XL, som är ett litet diagnostikprogram avsett för företagets produkter. Detta är främst inriktat på att ge användaren övergripande information, men det finns även små nyttiga funktioner inbyggda såsom möjligheten att avläsa hårddiskarnas SMART-värden och bedöma om allt står rätt till.

En annan finess inbyggd i det medföljande programmet är möjligheten att låsa hårddisken med hjälp av ett lösenord. Om detta verkligen är en säker funktion har vi inte hunnit klura ut, men det bör åtminstone vara tillräckligt för att hålla klåfingriga familjemedlemmar borta. När det gäller riktigt känslig information rekommenderas som vanligt att använda en ordentlig kryptering, och det bistår tyvärr inte Plextor med.