Inledning

Valet av moderkort har stor betydelse för vilka övriga komponenter man kan använda i datorsystemet. Köper man ett sockel 775-moderkort måste man kontrollera att det stödjer den processor man vill använda. Utöver detta måste man välja mellan moderkort som stödjer DDR2- eller DDR3-minnen (det finns dock några modeller som har minnesplatser för både DDR2 och DDR3). Utöver detta finns det en uppsjö av komponenter på moderkorten att hålla reda på och detta är en god orsak till att kontrollera vad respektive modell erbjuder innan köp.

Tillverkarna väljer även olika spänningsregulatorer, kondensatorer och andra elektronikkomponenter, vilket kan påverka överklockningsmöjligheterna. Även BIOS kan ha stor betydelse då alla tillverkare inte erbjuder samma överklockningsfunktioner.

Olika användare har varierande krav på vad ett moderkort skall erbjuda. För inte så länge sedan testade vi flera av de mest avancerade och kostsamma sockel 775-korten. Gigabyte P35-DS4 tillhör mellansegmentet men har rykte om sig att erbjuda nästan allt toppmodellerna har. Nu är det dags att se närmare på om den nya "Energy Saver"-versionen EP35-DS4 kan leva upp till de höga förväntningarna.