Dynamic Energy Saving (DES)

För tillfället pratar de flesta om att spara energi och försöker se till att komponenterna har så låg effektförburkning som möjligt. Ifall man önskar kan man installera ett program för detta när man använder EP35-DS4.

Man kan välja olika nivåer som påverkar hur aggressiv funktionen är på att spara energi. Allt detta påverkar dock i regel även prestandan.

  1. Normal

  2. Avancerat

  3. Extremt

De tre inställningarna syns långt ner (Level 1, 2 och 3), men strax ovanför Gigabyte.

Till höger om den kan man aktivera "Throttling" (on/off), vilket innebär att man aktiverar funktionerna som normalt används för att sänka temperaturen på processorn. Processorn arbetar då långt under sin förmåga, vilket leder till märkbart lägre effektförbrukning (och sämre prestanda).

Dessa funktioner fungerar inte när man överklockar systemet, det går då inte ens att starta programmet.

Att testa dessa funktioner är inte helt lätt då det finns mycket som kan påverka resultatet. Vi testade dock effektförbrukning respektive prestanda i 3dmark 06.

Prestandan påverkades faktiskt inte speciellt mycket av dessa funktioner, men aktiverades "Throttling" fick vi genast mycket sämre prestanda.

Vi kan även se att effektförbrukningen faktiskt gick ner en del, men skillnaderna mellan de olika nivåerna var riktigt små. Om man dessutom ställer om så att processorn körs på sparlåga är däremot prestandan märkbart lägre (men även effektförbrukningen). Vi kan definitivt inte rekommendera att man aktiverar "Throttling" funktionen om man spelar spel eller något annat som kräver bra prestanda.

Programmet tillåter att man sänker effektförbrukningen utan att prestandan påverkas allt för mycket (kanske inte alls med nivå 1).