Inledning

Bärbara speldatorer var en fantasi för ett par år sedan men de har kommit starkt det senaste året och det finns en uppsjö modeller att välja mellan. Grafikkretstillverkarna Nvidia och ATI har satsat hårt på den växande marknaden och lanserat flertalet grafikkort för bärbara datorer som lämpar sig väl för spel. Prestandan kan av naturliga skäl inte jämföras med stationära datorer, men den har gått mycket framåt sedan tillverkarna satsat på marknaden helhjärtat.

Den danska tillverkaren Zepto har galant tagit in sig på den svenska marknaden och har nu ett par återförsäljare förutom sin försäljning via webbplatsen. De har i skrivande stund sju stycken svenska anställda på sitt huvudkontor i Danmark och expansionen med en tillväxt på 61 procent 2007 jämfört med 2006 lär inte stanna – om vi får tro Zepto själva.

Zepto har datorer i de flesta prisklasser där priset startar på cirka 3 800 kronor för budgetdatorn 3215W och startar på cirka 9 200 kronor för kontorsdatorn 6024W. Modellerna kan dessutom konfigureras med en mängd alternativ när det gäller processor, minne, hårddisk, trådlöst nätverk och batteri. Modellen vi skall kika närmare på idag heter Znote 6625WD.

MSI är en anrik tillverkare på elektronikmarknaden och startades redan 1986. De har en relativt stor marknadsandel när det gäller moderkort men är nya på marknaden för kompletta bärbara datorer. Om man snabbt sneglar på sortimentet ser man direkt att MSI inte är blyga med att skapa färgglada och annorlunda bärbara datorer.

Modellen vi ska testa idag heter GX600 Extreme Edition och riktar sig till spelentusiaster. Datorn har ett väldigt säreget utseende och ett par funktioner som fick oss att höja ögonbrynen.

Kan en bärbar dator ersätta en stationär när det gäller spel och är dessa datorer vettiga köp? Läs vidare!