Prestanda mot internet

Internetanslutningarna i hemmen börjar rasa iväg i hastighet och routrarna måste klara av trycket.

I detta test mäter vi hur många Mbit/s de olika routrarna klarar av att hantera från WAN-porten till en LAN-port.

Netgear presterar bra oavsett antal anslutningar och levererar en jämn och stabil prestanda. D-Link lyckas trycka ut fler Mbit/s vid 10 anslutningar. Men tappar, liksom i den trådlösa delen, prestanda när det börjar närma sig hundra anslutningar.

Linksys, som fick bra resultat i den trådlösa delen, har vissa problem med att hantera ett större antal anslutningar mot internet. Prestanda är godkänd vid ett färre antal ansluningar, men när de börjar öka i antalet sjunker prestanda drastiskt och vi hamnar ner mot 10 Mbit vilket inte är godkänt.

Zyxel utmärker sig för att prestera näst bäst i testet vid hundra samtidiga anslutningar. Sweex och Belkin presterar också bra resultat, men tyvärr tappar Belkin något i fart när anslutningarna blir fler.

Vi kan snabbt i detta test konstatera att det hänt mycket på WAN-sidan under de senaste åren. Innan var det inte ovanligt med en genomströmning på under 10 Mbit. I dagens läge presterade alla routrar en bra bit över det här vilket får ses som att tillverkarna lyssnat på marknaden och jobbat på denna del i sina produkter.