Slutsats

Cooler Master Cosmos S har en hel del att leva upp till. Den gamla Cosmos är en favorit bland entusiaster världen över, och att förbättra en redan mycket bra datorlåda genom att dra ned på finesserna är det svårt att lyckas med. Istället har Cooler Master utgått ifrån den gamla Cosmos-designen och satsat på ren och skär kylförmåga.

Satsningen visade sig fungera. Med plats för sex stycken 120 mm-fläktar och en gigantisk 200 mm-modell rakt ovanför platserna för grafikkort är det svårt att föreställa sig ett datorsystem som skulle ha det minsta problem med att leva tillsammans med nya Cosmos S. Kanske är detta ett tecken för framtiden, för SLI och Crossfire blir allt vanligare.

Cooler Master har bantat konstruktionen och gjort lådan mer anpassad för brutal luftkylning, utan några som helst kompromisser. Vi gråter en tår över att de gamla fina hårddiskkassetterna har ersatts med en vanlig bur, men samtidigt får man väl acceptera vissa optimeringar med tanke på datorlådans primära användningsområde, det vill säga at kyla så bra som bara möjligt.

Det finns dessutom plats för en hel del hårdvara. Att fylla datorn med grafikkort och hårddiskar är inga som helst problem, även om man får köpa till ännu en bur om man planerar att använda fler än fyra hårddiskar. Detta är ett litet minus som vi gärna ser att Cooler Master rättar till, för vem behöver använda sju 5,25”-enheter?

När det handlar om ett chassi som är så inriktad på ren kylprestanda är det svårt att ta ljudnivån på något större allvar. Cooler Master har inte gjort några helhjärtade satsningar på detta område, och ljuddämpningsmattorna från den äldre modellen har helt sonika försvunnit och ersatts med ventilationsgaller. Detta återspeglar sig i resultaten, för Cosmos S är inte någon tyst datorlåda. Visserligen är ljudnivån inte värre än vad som kan sägas vara normalt, men de lite mer känsliga användarna gör bäst i att titta på andra modeller.

Att göra en rättvis bedömning av en datorlåda som egentligen är väldigt specialiserad är svårt, speciellt när man har gamla Cosmos i färskt minne. Cooler Master har dock lyckats med sin satsning att konstruera den kanske bäst kylda datorlådan någonsin, och för extrema överklockare och andra användare med ett enormt behov av luftflöde kommer detta som en skänk från ovan. Har man resurserna att satsa på 4 GHz+ quad-core och två stycken Radeon 3870 X2 i Crossfire är det Cosmos S som gäller.

Fördelar

  • Mycket bra konstruktion

  • Mycket goda temperaturer

  • Gott om plats

  • Användarvänlig

Nackdelar

  • Bara plats för fyra hårddiskar (burar går att köpa till)

  • Dåliga förutsättningar för ett tyst datorsystem

Cooler Master Cosmos S kostar i dagsläget cirka 2000 kronor inklusive moms.