Testmetod

Testsystemet som används i recensionen är en hyfsat snabb Intel Core 2 Quad tillsammans med ett P35-baserat moderkort från Asus. Datorn är konfigurerad i nivå med vad man kan förvänta sig av ett modernt datorsystem.

Operativsystemet är Windows Vista SP1 tillsammans med tillhörande drivrutiner. Det senaste servicepaketet innehåller en hel del fixar relaterat till överföringshastighet och hårddiskprestanda.

Typ

Mjukvara

Operativsystem

Microsoft Windows Vista SP1 32-bit

Chipsetdrivrutiner

Intel Chipset Software Installation Utility 8.3.1.1009

Grafikkortsdrivrutiner

ATI Catalyst 8.5

Som referens använder vi oss av Seagate 7200.11 500 GB. Modellen är utrustad med hela 32 MB buffertminne och snurrar i 7200 varv i minuten. Det handlar om en ”dussinhårddisk” där gott om utrymme har högre prioritet än bra prestanda.

Lagringsenheterna testas främst med hjälp av två närmast standardiserade program, nämligen HD Tach och HD Tune. Med hjälp av denna metod är det lätt att jämföra prestanda, även när datorkonfigurationen skiljer sig åt mellan systemen.

I skrivtesterna används flera olika filstorlekar. Filerna skapas direkt på hårddisken, därmed undviker vi att källan blir en flaskhals. Nu över till resultaten.