Slutsats

Det är kul att se företag som vågar satsa på lite annorlunda lösningar och produkter. Tyvärr visar det sig att Asus inte når riktigt fram med Asus MA3850M. Det som på pappret låter som en intressant produkt visar sig i praktiken vara en ganska medelmåttig produkt.

Asus MA3850M:s prestanda är en riktig besvikelse. Inte nog med att grafikprocessorn redan börjar bli gammal, kortet klarar inte ens att hålla jämna steg med Hightecs HIS HD3850 Iceq Turbo. Det tycks finnas en flaskhals någonstans som ser till att slöa ner kortet ytterligare.

Färgprocessorn övertygar oss inte heller. Det är möjligt att vi inte lyckades pressa det yttersta från den, att vi hade behövt ägna ännu mer tid att ställa in inställningarna eller kanske till och med behövt byta skärm. Sanningen är däremot att om vi inte lyckades att se en stor förbättring är det tveksamt om majoriteten av normala användare kan se den och då faller den största anledningen till att köpa detta kort. Asus bör nog allvarligt fundera på att skicka med någon sorts kaliberingsmjukvara med sina Splendid HD-produkter då det är mycket möjligt att man bara behöver justera inställningarna för att se en förbättring.

Trots att det nu är cirka två månader sedan kortet officiellt presenterades har vi ännu inte hittat det ute i någon butik. Enligt Asus Nordic kommer det rekommenderade priset att ligga runt 1470 kronor vilket innebär att kortet är något dyrare än andra Radeon HD3850-baserade grafikkort och ungefär lika dyrt som ett Geforce 9600 GT-kort.

Fördelar

  • Möjligt att byta ut grafikprocessor om Asus väljer att börja sälja dessa separat

  • Lika bra som vanliga HD3850 när det gäller att avlasta processorn vid filmuppspelning

  • Splendid HD gör det enkelt att använda olika bildinställningar beroende på vad man gör på datorn

  • Kortare än ett vanligt HD3850-kort

Nackdelar

  • Långsamt även när man jämför med andra HD3850

  • Buggigt

  • Svårt att direkt se förbättringar i bildkvaliteten

Cirkapris: 1470 kr