Inledning

När vi pratar om små moderkort handlar det oftast om moderkort med formfaktorn mikro-ATX (24,4 × 24,4 cm). Moderkortet vi testar idag är dock ännu mindre och bygger på formfaktorn mini-ITX (17,0 × 17,0 cm). Dessa små moderkort passar perfekt i små chassin för exempelvis mediadatorer eller servrar. Fram till nyligen dominerades denna formfaktor av moderkort med inbyggda processorer och styrkretsar från VIA. Fördelen med dessa moderkort är naturligtvis deras låga strömbehov medan deras prestanda lämnar mycket att önska.

För användare som sökt lite mer prestanda har utbudet varit väldigt tunt men det håller på att ändras. Olika tillverkare har börjat att sätta styrkretsar från Intel, AMD och Nvidia på mini-ITX-moderkort. I dag testar vi just ett sådant kort, nämligen Jetway NC81-LF. På detta lilla moderkort har Jetway lyckats klämma in en AMD 780G-styrkrets och en AM2+-sockel.

Har Jetway lyckats att bibehålla all funktionalitet och prestanda från AMD 780G-styrkretsen eller har de varit tvungna att kompromissa något? Läs vidare för att få svaren på dessa och andra frågor.