Inledning

Marknaden för bärbara har formligen exploderat de senaste åren. Tidigare var den bärbara datorn främst tänkt för användare som reste mycket, något som också avspeglades på prislappen, men idag går det att få tag i bra bärbara datorer för en bra bit under 10 000 kronor. De priserna har gjort att den bärbara datorn plötsligt blivit nåbar även för vanliga användare och det är inte konstigt att den även börjat konkurrera med billigare stationära datorer.

En av nackdelarna med bärbara datorer har alltid varit prestandan på grafikkretsen. Enkelt uttryckt har bärbara datorer länge varit helt oanvändbara för spel. Både Nvidia och AMD har dock jobbat hårt med att släppa allt bättre grafikkretsar och även om vi, precis som med integrerade grafikkretsar på moderkort, inte kan förvänta oss samma prestanda som från de bästa stationära grafikkorten, har situationen förbättrats för varje ny generation av grafikkretsar som släppts.

Den bärbara datorn vi testar idag, Amilo Pa-3553, har en intressant lösning för grafiken. AMD har helt enkelt tagit sin AMD 780G-styrkrets och stoppat den i en bärbar dator. Tillsammans med sydbryggan SB700 har vi därför både en integrerad HD3200-grafikkrets och en separat HD3470-styrkrets som kopplats ihop med HD3200 via Hybrid CrossfireX.

I övrigt är Amilo Pa-3553 en bärbar i mellansegmentet med en AMD-processor och mycket minne. Följ med när vi testar datorn för att se hur bra prestanda som vi får ut av AMD:s grafiklösning.