Inledning

I takt med att digitalkameror och digitala filmkameror har hamnat i var mans ägo, har behovet av att lagra filer ökat lavinartat de senaste åren. För de flesta räcker det med en extern hårddisk eller ett USB-minne, men fotona och filmerna blir allt större och då kan en lite större lagringsenhet vara smidig. Såväl entusiaster som mindre och medelstora företag har insett att en säker lagring samt en kontinuerlig säkerhetskopiering är mycket viktig.

Trots att nätverksanslutna lagringsenheter (NAS) introducerades för många år sedan får det fortfarande anses som en relativt "ny" produktgrupp. För många är en NAS-enhet bara en nätverksansluten extern hårddisk. Men det som skiljer en NAS-enhet från en vanlig extern hårddisk är att den förstnämnda har en mängd olika funktioner förutom att just lagra filer via nätverket.

De NAS-servrar vi skall titta på idag har ett mycket stort antal funktioner även om nätverkslagring är den viktigaste. Det stora antalet funktioner innebär att de vänder sig till en bred publik, som tydligast begränsas av det faktum att man måste vara beredd att lägga en slant för att få en sådan här enhet med många funktioner och säkra RAID-nivåer.

Thecus behöver ingen presentation, vi har tidigare recenserat modellerna [article id="6060"]N3200[/article] och [article id="6067"]N5200[/article]. För en tid sedan släpptes modellen N4100 Pro som vi skall titta på idag. Thecus har valt sitt egna spår även denna gång då den bygger på en AMD-processor i Geode-serien som vi är mycket nyfikna på. Vidare släppte de nyligen flaggskeppet N7700 som stödjer upp till sju hårddiskar. Denna enhet kommer dock inte att vara med i testet, men möjligen kan vi kika närmare på den litet senare.

Tillverkaren Netgear har varit med rätt länge på NAS-marknaden för hemanvändare och mindre företag. En klassiker är SAN-enheten SC101 som även kallades för "brödrosten" när den lanserades. Under den senaste tiden har de bland annat lanserat modellen ReadyNAS Duo som stödjer två hårddiskar och verkar riktigt prisvärd. Vi skall i detta test kika närmare på enheten ReadyNAS NV+ som funnits ett tag men blivit riktigt populär hos hemanvändare och företag. Den stödjer upp till fyra hårddiskar och har Netgears egna RAID-nivå som kallas X-RAID.

Qnap har varit en hård konkurrent till bland annat Thecus sedan ett par år tillbaka. Vi har tidigare recenserat lillebrodern till den vi skall kika på idag: [article id="6031"]TS-409 Pro[/article]. Förutom NAS-relaterade produkter har de även en produktportfölj som innehåller övervakningsprodukter. Modellen som skall vara med i dagens test heter TS-509 Pro och får nästan betraktas som ett flaggskepp för Qnap.

Vi skall idag alltså syna tre stycken NAS-servrar från de tre tillverkarna ovan: Thecus N4100 Pro, Netgear ReadyNAS NV+ och Qnap TS-509 Pro. Läs vidare!