Inledning

Många som skaffar sig sockel 775-processorer tar sannolikt en titt på P45-moderkorten. Man går inte miste om så mycket jämfört med de i regel dyrare X48-korten.

Till skillnad från de äldre P35-moderkorten har P45-modellerna PCIE 2.0. Att gå över till den nyare tekniken innebär att den teoretiska bandbredden för bland annat grafikkort fördubblas. Den praktiska prestandahöjningen är dock betydligt mer sparsam och ligga på någon enstaka procent. Men som med de flesta tester beror det på situationen (spelet(applikationen som man testar i).

Alla P45-moderkort som vi prestandatestat har en Crossfire-konfiguration på 2 x 8-kanaler, vilket gör att de allra flesta P35-moderkort har sämre prestanda med två sammankopplade AMD-grafikkort (Crossfire).

Maximal Crossfire-prestanda skall åtminstone rent teoretiskt nås med moderkort så som Intel X38 och X48 där konfigurationen är 2 x 16-kanaler.

Jetway är kanske mest känt för sina små ITX-moderkort här i Sverige och de satsar på att även deras övriga produkter skall få uppmärksamhet. Frågan är bara ifall de kan mäta sig med konkurrenterna.