Phenom II

Den enda egentliga anledningen för AMD att lansera en ny plattform är att företaget har en ny processor att erbjuda. Med Phenom II tar AMD steget till 45 nanometers tillverkningsteknik. Med detta följer lägre strömförbrukning samt högre klockfrekvenser. Just låga klockfrekvenser är något AMD kritiserades för vid lanseringen av den ursprungliga Phenom. Denna gång ser de till att inte upprepa samma misstag.

Phenom II lanseras till en början i två (fyrkärniga) utföranden: X4 920 har klockfrekvensen 2,8 GHz medan flaggskeppet X4 940 Black Edition tickar på i 3,0 GHz. Den senare modellen kommer likt tidigare Black Edition-upplagor med upplåst multiplikator, vilket gör den extra lämplig för överklockning.

När Intel redan i början av 2008 gick över till 45 nanometers tillverkningsteknik erbjöds inga större nyheter från föregångarna i processorserierna. Samma sak gäller för Phenom II. Endast smärre förändringar har gjorts från tidigare generation. Level 2-cachen ligger kvar på 2 MB, där varje kärna tillägnas 512 KB. AMD har valt att gå samma väg som Intel med en rejält tilltagen L3-cache istället. Där Phenom endast hade 2 MB har nu Phenom II 6 MB som delas mellan kärnorna.

Den nya processorn banar även väg för AMD:s övergång till DDR3. Modellerna som lanseras idag använder fortfarande sockel AM2+ och är således låsta till DDR2-minnen. Senare under våren väntas företaget lansera nya varianter för kommande AM3 som också för med sig stöd för den snabbare minnestekniken. Tanken är att Phenom II ska vara helt bakåtkompatibel med dagens moderkort för att göra uppgraderingar enklare.

Cool 'n quiet är en återkommande funktion i AMD:s processorer. Phenom II introducerar version 3.0 av denna strömsparteknik som låter processorn gå ned i klockfrekvens med fallande strömförbrukning vid låg belastning som följd. Vad detta ger för resultat i praktiken återstår dock att se.