Asus EAH4890 TOP

Egenskap

Radeon HD 4890

Asus EAH4890 TOP

Klockfrekvens (GPU)

850 MHz

900 MHz

Minnesfrekvens

3 900 MHz

4 000 MHz

Minnesmängd

1 GB GDDR5

1 GB GDDR5

Minnesbuss

256 bitar

256 bitar

Streamprocessorer

800 st.

800 st.

Tillverkningsprocess

55nm

55 nm

Antal transistorer

959 miljoner

959 miljoner

Cirkapris:

2 400 kr

2 700 kr

Vid lanseringen av Radeon HD 4890 för dryga en månad sedan gick AMD ut med uppgifter om att överklockade modeller snart skulle finnas tillgängliga från partnertillverkare. Bland de första att ha en modell färdig var taiwanesiska Asus, som i vanlig ordning väljer att lansera ett kort med "Top"-märkning. Grafikkortet i testet är dock inte det vanliga EAH4890 Top, utan en ny revision som kommer att ersätta den som finns tillgänglig på marknaden idag.

En snabb titt på specifikationerna visar att det rör sig om ett lätt fabriksöverklockat grafikkort. GPU har höjts med 50 MHz till 900 MHz medan GDDR5-minnet trimmats med 100 MHz till 4 000 MHz. Många konkurrenter har dock högre klockfrekvenser än så, och Asus framhåller istället överklockningspotentialen som den stora fördelen med denna modell.

Det första som fångar uppmärksamhet är den gigantiska kylanordningen som ersätter den konventionella referenskylaren. Det är en rejäl pjäs som består av en heltäckande kylfläns med hela sex värmeledningsrör. Denna kyls av två stycken fläktar i storlekarna 70 respektive 80 mm.

Kretskortet har en diskret mörkbrun färg istället för det skrikande röda vi är vana vid, och på baksidan döljer sig en komponent vi inte tidigare sett till på grafikkort – en "ny" typ av kondensator.

Asus grafikkort är först med att använda en påkostad multilayer-kondensator från Fujitsu. Detta är en komponent ska ge en mer stabil strömförsörjning och som bieffekt lägre temperaturer. Den polymer-baserade kondensatorn är till skillnad mot elektrolytbaserade diton också immun mot läckage.

Strömkontakterna har uppgraderats till 6+8 pin, till skillnad från referensmodellens 6+6 pin. Denna förändring syns även på andra fabriksöverklockade modeller från konkurrerande tillverkare.

På anslutningsfronten syns dock inga nyheter. Dubbla DVI-kontakter och en analog utgång är precis vad vi alla är vana vid.

Asus har valt att skicka med samma tillbehör som med referensmodellen EAH4890. Allt som behövs för att komma igång är med i paketet, som strömadaptrar och skivor med drivrutiner.

Tillverkaren skickar också med mjukvaran Smart Doctor som kan användas för att skruva upp spänningen till GPU. Mer om detta i överklockningsdelen.