Testmetod

Att testa möss är verkligen inget man skall ta lätt på. Precis som kläder eller bilar väger personlig smak gällande form, utseende och funktion in väldigt mycket på ett musköp. Det finns de som gillar små nätta möss och brukar föredra exempelvis Razer som tillverkare. Sedan har vi de som gillar lite större och höga möss och brukar tycka om exempelvis MX518 från Logitech.

Det vi försöker göra i detta test är helt enkelt att jämföra mössen i ett gäng situationer. Funktioner och utseende i all ära, men vi kommer att fokusera på helhetskänslan med musen och då speciellt hur pass bra musen känns att hantera i spel och program. Samtliga möss i detta test ligger i det dyraste segmentet vilket gör att kraven på dem är hårda.

Vi skall börja med att testa musen i vanlig Windows-användning. Dessa möss är designade för spel, men fungerar de inte tillfredsställande i Windows är de inte mycket att ha. Windows-delen är rätt enkel och handlar om en generell känsla när vi startar program på startmenyn, klickar oss vidare i mappar och hanterar kontrollpanelen till exempel.

Vi brukar normalt även köra ett test i ett bildbehandlingsprogram och denna artikel är inget undantag. Photoshop är programmet vi använder, men testet får anses som generellt och bör gälla även för bildhandlingsprogram som till exempel Gimp. Testerna i bildbehandlingsprogram består dels av rena precisionstester med exempelvis pixel-för-pixel-ritning, dels av känslan vid ritande på frihand med stora svepande rörelser.

Dessa möss är emellertid främst gjorda för spelentusiaster och således även spel. Detta är delen vi kommer fokusera mest på när det gäller testerna.

Som strategispel har vi valt det kommande spelet Heroes of Newerth. Det är en Dota-klon men med uppdaterad grafik och spelfunktioner. Det förutspås ersätta Dota när det lanseras i vinter och har redan en mycket stor spelskara. Spelet är rätt snabbt och kräver både snabba musrörelser och reflexer. Det blir en hel del svepande rörelser men även finlir när man köper nya föremål för intjänade pengar.

MMORPG-spelet World of Warcraft har knappast missats av någon. Det är ett av världens största spel med över 10 miljoner spelare på alla fem kontinenter. Spelet är väldigt enkelt vilket inbjuder vem som helst att spela, men samtidigt är det svårt att bemästra helt. Musmässigt handlar det mycket om svepande rörelser men även mycket smått precisionsarbete när man markerar olika föremål, fiender eller klickar på objekt.

Som actionspel väljer vi trotjänaren Crysis Warhead. Det är en mycket populär uppföljare till Crysis och erbjuder väldigt fin grafik men även en hel del action. Oavsett om man ligger på en ås med ett krypskyttegevär eller springer in i en bunker full med fiender åt varje håll krävs det precisa och snabba rörelser i detta spel.

Vi använde primärt en Corepad C1 Medium som musmatta i detta test. Det är en rätt mjuk tygmatta med låg friktion. Vi testade även samtliga möss med en hårdare plastmatta i form av en Steelseries SP som normalt ger mycket låg friktion.