Fyra lyxiga möss för gamers

Gamingmarknaden är på väg att mogna från leksaksstatus till sportutrustning för professionella spelare. SweClockers tar en titt på fyra nya spelmöss i den yttersta toppklassen.

Slutsats och betyg

Det känns som att spelmössen har gått till en ny nivå när vi tittar på modellerna i denna artikel. Tillverkarna lyssnar på professionella gamers som designar egna möss, musmattor och headsets. Detta är enligt vår mening bara positivt, då de som spelar mycket ofta har stor erfarenhet av olika typer av möss och andra tillbehör.

Det finns egentligen ingen dålig mus i detta test. Samtliga hamnar i det övre segmentet och skall för en god penning erbjuda gamers en hel del. Musval är väldigt personligt, vissa gillar mindre och lättare möss som Razers modeller, medan andra gillar större och tyngre möss, som Cooler Masters Sentinel är ett exempel på.

Razer Naga

Razer har en trogen skara fans och det är ingen tillfällighet. Naga är en innovativ mus där tillverkaren vågar ta i lite extra för att tillgodose behov som har växt fram med MMORPG-spel som World of Warcraft.

Musen är den minsta i testet men är samtidigt relativt hög. Huvudknapparna är bland de skönaste vi testat med skåror för fingrarna. Plattformen för ring- och lillfingrarna sluttar inåt på denna mus vilket är annorlunda och tar ett tag att vänja sig vid. Valet av ett material som lätt blir svettigt under intensiva spelrundor är en liten men irriterande miss.

Musen glider mycket bra på vår tygmatta och har nästan en läskigt låg friktion mot plastmattan. Trots att man tror att man skall råka trycka på någon tumknapp av misstag vid spelande, sker inte detta. Tumknapparna är mycket behändiga oavsett om man spelar spel eller pysslar med bildredigering i Gimp.

Precisionen med Naga är god. Lite beroende på spel är avsaknaden av en plattform på musens högra sida både trevlig och otrevlig. Det handlar nog egentligen om personlig smak i slutändan. Det tar en stund att få in snitsen på tumknapparna i exempelvis World of Warcraft men när man lärt sig var alla knappar sitter så är de mycket smidiga att använda.

Sammanfattningsvis är Naga en mycket trevlig mus med roliga funktioner och intressanta lösningar. Mjukvaran kunde helt klart ha gjorts bättre, men det är trevligt att se att Razer släpper tilläggsprogram för populära spel. För den som redan är frälst i Razers möss och spelar MMORPG-spel är Naga ett givet val.

Fördelar

 • Sköna huvudknappar

 • Tolv tumknappar

 • Idealisk friktion på tygmatta

 • Tilläggsprogram för populära spel

Nackdelar

 • Begränsad programvara

 • Ej tydlig plattform för fingrar på högersidan

Pris: Razer Naga kostar cirka 750 kronor. Lägsta pris: .

Ace Edge

Ace är en relativt ny svensk tillverkare och har tidigare imponerat med riktigt prisvärda spelmöss. Men nu har de gett sig in på premiummarknaden med musen Edge som är en renodlad spelmus. Ace har inte varit blyga när det gäller tumgrepp på möss och Edge är inget undantag. Urgröpningen för tummen är både skön och praktisk på musen.

Skrollhjulet på Edge är det bästa i testet. Det är brett och har tydliga hack och känns väldigt stabilt. Att det stödjer horisontell skrollning är verkligen ingen nackdel. Musen har även ett viktmagasin för de som önskar göra musen lättare eller tyngre. Edge är den enda musen i testet som använder sig av fötter i keramikmaterial. Detta gör att den har väldigt låg friktion även på grövre tygmattor. Gillar man låg friktion på en mus är Edge definitivt en mus att snegla närmare på.

Komforten på musen är mycket god, även vid längre intensivare spelrundor. Funktionen för byte av rörelseupplösning är lite annorlunda på denna mus men fungerar mycket bra. Det är alltid trevligt att ha fyra lägen att välja på och inte bara två som på vissa andra möss i detta test. Mjukvaran är relativt enkel men är väldigt simpel och tydlig, vilket vi gillar. Makrodelen är bland de bästa i testet.

Sammanfattningsvis är Edge en mycket trevlig mus. Det går smidigt att byta rörelseupplösning och den har ett härligt grepp samt ett mycket bra skrollhjul. Att det är den billigaste musen i detta test är knappast någon nackdel. Det enda vi kan klaga på är något hög placering av tumknapparna och en irriterande gummilist nedanför dessa. Tack vare motiveringen ovan väljer vi att ge denna mus utmärkelsen Prisvärd.

Fördelar

 • Bra funktion för byte av rörelseupplösning

 • Stabilt och robust skrollhjul

 • Tydlig och enkel programvara

 • Låg friktion

Nackdelar

 • Hög placering av tumknapparna

Pris: Ace Edge kostar cirka 500 kronor. Lägsta pris: .

Qpad 5K

5K Pro är den första musen från tillverkaren Qpad. Vi är beredda att säga att Qpad har gjort en mycket lyckad första mus. Det är något speciellt med enkelheten hos formerna på 5K som tilltalar oss. Greppet kring musen är det överlägset bästa i testet. Den sitter helt enkelt som en smäck i handen. Precisionen känns vid varje givet tillfälle väldigt bra och musen kan definitivt tävla med exempelvis Steelseries Ikari som vi tidigare har gett "Bäst i test"-utmärkelsen.

Plattformen på högersidan bidrar till en hel del precision. Två tydliga avsatser gör att man greppar hårdare kring musen och därmed ökar precisionen och kan vända 180 grader snabbare i actionspel till exempel. Tumknapparna fungerar mycket bra och är rätt lätta att trycka på vilket är tacksamt. Friktionen mot musmattan är också optimal med en tygmusmatta och väldigt låg med en plastmatta.

Det enda vi kan anmärka på är att huvudknapparna kanske sitter något för högt upp och att funktionen för ändring av rörelseupplösning är alltför enkel. Men detta är små anmärkningar och skadar inte musens helhetsintryck i sig.

Sammanfattningsvis är Qpad 5K en av de bästa möss vi någonsin testat. Den har mycket god precision, ett mycket skönt grepp samt en vettig programvara. Den enda stora nackdelen är priset vilket kanske är något högt. Tack vare motiveringen ovan ger vi denna mus "Bäst i test"-utmärkelsen.

Fördelar

 • Mycket skönt generellt grepp och komfort

 • Stabil programvara

 • Mycket god precision

 • Idealisk friktion på tygmatta

Nackdelar

 • Något högt pris

Pris: Qpad 5K kostar cirka 750 kronor. Lägsta pris: .

Cooler Master Sentinel

Att komma som en ny tillverkare till gamingmarknaden är sannerligen ingen enkel uppgift. Coolermaster har definitivt gjort ett bra försök med Sentinel. Funktionsmässigt har den allt man kan kräva: dubbla optiska sensorer, viktsystem och internt minne för makron. Men förmodligen har de velat göra en rätt egen mus och inte kollat på tidigare succéer på gamingmarknaden. Den optiska sensorn sitter aningen för långt fram på musens undersida vilket gör att det tar lång tid att vänja sig om man är van vid en optisk sensor som sitter i mitten.

Precisionen är generellt god men storleken på musen gör att den ibland känns klumpig, som i Photoshop till exempel. Det är den största musen i testet och detta blir vi påminda om då och då under testerna. Det finns dock ljusglimtar med Sentinel. Den har bland de mest följsamma rörelser vi har sett på en mus, och har även en optimal friktion mot tygmattan och en mycket låg friktion på plastmusmattan. Funktionen för ändring av rörelseupplösning fungerar tillfredsställande och komforten är god.

Sammanfattningsvis är Sentinel en mycket intressant mus som säkerligen kommer att fånga en skara gamers. Tyvärr är den något för stor för gemene man och på grund av detta blir precisionen lidande. Vi väntar med spänning på fler möss från Cooler Master.

Fördelar

 • God friktion

 • Mycket bra komfort

 • Bra optisk sensor

 • Möjlighet till skript

Nackdelar

 • Något stor

 • Buggig programvara

 • För högt placerade tumknappar

Pris: Coolermaster Sentinel kostar cirka 750 kronor.

Kommentarer till artikeln

130 debattinlägg

Skicka en rättelse
30

Nvidia berättar hur bolaget förbättrar uppskalningstekniken DLSS

Uppskalningstekniken DLSS har släppts för Metro Exodus och Battlefield V, med blandade resultat. Nvidia avslöjar nu hur bolaget ska förbättra teknikens bildkvalitet framöver. Läs mer

24

Nvidia Geforce GTX 1660 Ti får prestandasiffror – i klass med GTX 1070

Lanseringen av arkitekturen Turing utan ray tracing-funktioner kommer allt närmare. Först ut väntas GTX 1660 Ti, vilket nu får prestandasiffror i Final Fantasy XV. Läs mer

I samarbete med EVGA
41

Ray tracing – djupdykning i tekniken och betydelsen för framtidens spel

När Nvidia lanserade Geforce RTX 2000-serien slogs det på stora trumman för ray tracing. Vad är det, hur skiljer det från traditionell rastrering och varför beskrivs det som "den heliga graalen"? Läs mer

I samarbete med Eset
36

Så upptäcker antivirus skadliga program

I veckans Så fungerar-avsnitt lyfter vi en fråga som är ständigt återkommande i forumet. Vi frågar oss hur antivirus fungerar och besöker Eset, skaparen av Nod32. Läs mer

13

Intel Core 9000-serien för bärbara hittar ut på webben – upp till 8 kärnor och 16 trådar

Med fjolårets Coffee Lake-H-serie från Intel tog bärbara datorer ett kliv upp till sex kärnor. Nu skymtas information om seriens nästa generation, där antalet kärnor ökar ytterligare. Läs mer

25

ID Cooling släpper ultrakompakt processorkylare med kylförmåga på 100 watt

Kraftfulla komponenter i kompakta chassin är på modet i entusiastkretsar. Nu släpper ID Cooling en 30 mm hög processorkylare som utlovar kompetent kylförmåga. Läs mer

143

Forumet: Berätta om din första egna dator

Nostalgin flödar i SweClockers forum när det börjar pratas om gamla ägodelar. Vilken var din första datorn och när kom du in i hårdvarusvängen? Gå in i forumet och dela med dig! Läs mer

9

Fredagspanelen 169: Radeon VII, Nvidia DLSS i spel och kemikalieskatten

Strax innan Jonas och Jacob ska ge sig iväg till Växjö för en medlemsträff hoppar duon in i studion för att gå igenom stora händelser från senaste två veckorna. Läs mer

13

SweClockers öppnar ny kategori för smarta hem och hemautomation i Galleriet

Intresset för hemautomationsprojekt av olika slag fortsätter öka på SweClockers, och därför öppnar vi nu en ny kategori i Galleriet för just detta Läs mer

50

Fortsatt sjunkande priser på SSD-enheter – 1 TB för runt 1 500 kronor 

På bara fyra månader har det skett stora förändringar på marknaden för SSD-enheter, där många modeller i de större storleksklasserna börjar komma ned i pris. Läs mer

78

Nvidias senaste kvartalsrapport visar på sjunkande försäljning inom gamingsegmentet

Försäljningen av Nvidias grafikkort har sjunkit under det senaste kvartalet, vilket gjort avtryck på företagets intäkter för det senaste kvartalet. Läs mer

15

Galleriet: Hemmabyggt arkadspel tillverkat i ek

"Pettzoon" känner suget efter retrospel och bygger ett eget arkadkabinett i ek, vilket han visar i galleriet. Läs mer