Fyra lyxiga möss för gamers

Gamingmarknaden är på väg att mogna från leksaksstatus till sportutrustning för professionella spelare. SweClockers tar en titt på fyra nya spelmöss i den yttersta toppklassen.

Slutsats och betyg

Det känns som att spelmössen har gått till en ny nivå när vi tittar på modellerna i denna artikel. Tillverkarna lyssnar på professionella gamers som designar egna möss, musmattor och headsets. Detta är enligt vår mening bara positivt, då de som spelar mycket ofta har stor erfarenhet av olika typer av möss och andra tillbehör.

Det finns egentligen ingen dålig mus i detta test. Samtliga hamnar i det övre segmentet och skall för en god penning erbjuda gamers en hel del. Musval är väldigt personligt, vissa gillar mindre och lättare möss som Razers modeller, medan andra gillar större och tyngre möss, som Cooler Masters Sentinel är ett exempel på.

Razer Naga

Razer har en trogen skara fans och det är ingen tillfällighet. Naga är en innovativ mus där tillverkaren vågar ta i lite extra för att tillgodose behov som har växt fram med MMORPG-spel som World of Warcraft.

Musen är den minsta i testet men är samtidigt relativt hög. Huvudknapparna är bland de skönaste vi testat med skåror för fingrarna. Plattformen för ring- och lillfingrarna sluttar inåt på denna mus vilket är annorlunda och tar ett tag att vänja sig vid. Valet av ett material som lätt blir svettigt under intensiva spelrundor är en liten men irriterande miss.

Musen glider mycket bra på vår tygmatta och har nästan en läskigt låg friktion mot plastmattan. Trots att man tror att man skall råka trycka på någon tumknapp av misstag vid spelande, sker inte detta. Tumknapparna är mycket behändiga oavsett om man spelar spel eller pysslar med bildredigering i Gimp.

Precisionen med Naga är god. Lite beroende på spel är avsaknaden av en plattform på musens högra sida både trevlig och otrevlig. Det handlar nog egentligen om personlig smak i slutändan. Det tar en stund att få in snitsen på tumknapparna i exempelvis World of Warcraft men när man lärt sig var alla knappar sitter så är de mycket smidiga att använda.

Sammanfattningsvis är Naga en mycket trevlig mus med roliga funktioner och intressanta lösningar. Mjukvaran kunde helt klart ha gjorts bättre, men det är trevligt att se att Razer släpper tilläggsprogram för populära spel. För den som redan är frälst i Razers möss och spelar MMORPG-spel är Naga ett givet val.

Fördelar

 • Sköna huvudknappar

 • Tolv tumknappar

 • Idealisk friktion på tygmatta

 • Tilläggsprogram för populära spel

Nackdelar

 • Begränsad programvara

 • Ej tydlig plattform för fingrar på högersidan

Pris: Razer Naga kostar cirka 750 kronor. Lägsta pris: .

Ace Edge

Ace är en relativt ny svensk tillverkare och har tidigare imponerat med riktigt prisvärda spelmöss. Men nu har de gett sig in på premiummarknaden med musen Edge som är en renodlad spelmus. Ace har inte varit blyga när det gäller tumgrepp på möss och Edge är inget undantag. Urgröpningen för tummen är både skön och praktisk på musen.

Skrollhjulet på Edge är det bästa i testet. Det är brett och har tydliga hack och känns väldigt stabilt. Att det stödjer horisontell skrollning är verkligen ingen nackdel. Musen har även ett viktmagasin för de som önskar göra musen lättare eller tyngre. Edge är den enda musen i testet som använder sig av fötter i keramikmaterial. Detta gör att den har väldigt låg friktion även på grövre tygmattor. Gillar man låg friktion på en mus är Edge definitivt en mus att snegla närmare på.

Komforten på musen är mycket god, även vid längre intensivare spelrundor. Funktionen för byte av rörelseupplösning är lite annorlunda på denna mus men fungerar mycket bra. Det är alltid trevligt att ha fyra lägen att välja på och inte bara två som på vissa andra möss i detta test. Mjukvaran är relativt enkel men är väldigt simpel och tydlig, vilket vi gillar. Makrodelen är bland de bästa i testet.

Sammanfattningsvis är Edge en mycket trevlig mus. Det går smidigt att byta rörelseupplösning och den har ett härligt grepp samt ett mycket bra skrollhjul. Att det är den billigaste musen i detta test är knappast någon nackdel. Det enda vi kan klaga på är något hög placering av tumknapparna och en irriterande gummilist nedanför dessa. Tack vare motiveringen ovan väljer vi att ge denna mus utmärkelsen Prisvärd.

Fördelar

 • Bra funktion för byte av rörelseupplösning

 • Stabilt och robust skrollhjul

 • Tydlig och enkel programvara

 • Låg friktion

Nackdelar

 • Hög placering av tumknapparna

Pris: Ace Edge kostar cirka 500 kronor. Lägsta pris: .

Qpad 5K

5K Pro är den första musen från tillverkaren Qpad. Vi är beredda att säga att Qpad har gjort en mycket lyckad första mus. Det är något speciellt med enkelheten hos formerna på 5K som tilltalar oss. Greppet kring musen är det överlägset bästa i testet. Den sitter helt enkelt som en smäck i handen. Precisionen känns vid varje givet tillfälle väldigt bra och musen kan definitivt tävla med exempelvis Steelseries Ikari som vi tidigare har gett "Bäst i test"-utmärkelsen.

Plattformen på högersidan bidrar till en hel del precision. Två tydliga avsatser gör att man greppar hårdare kring musen och därmed ökar precisionen och kan vända 180 grader snabbare i actionspel till exempel. Tumknapparna fungerar mycket bra och är rätt lätta att trycka på vilket är tacksamt. Friktionen mot musmattan är också optimal med en tygmusmatta och väldigt låg med en plastmatta.

Det enda vi kan anmärka på är att huvudknapparna kanske sitter något för högt upp och att funktionen för ändring av rörelseupplösning är alltför enkel. Men detta är små anmärkningar och skadar inte musens helhetsintryck i sig.

Sammanfattningsvis är Qpad 5K en av de bästa möss vi någonsin testat. Den har mycket god precision, ett mycket skönt grepp samt en vettig programvara. Den enda stora nackdelen är priset vilket kanske är något högt. Tack vare motiveringen ovan ger vi denna mus "Bäst i test"-utmärkelsen.

Fördelar

 • Mycket skönt generellt grepp och komfort

 • Stabil programvara

 • Mycket god precision

 • Idealisk friktion på tygmatta

Nackdelar

 • Något högt pris

Pris: Qpad 5K kostar cirka 750 kronor. Lägsta pris: .

Cooler Master Sentinel

Att komma som en ny tillverkare till gamingmarknaden är sannerligen ingen enkel uppgift. Coolermaster har definitivt gjort ett bra försök med Sentinel. Funktionsmässigt har den allt man kan kräva: dubbla optiska sensorer, viktsystem och internt minne för makron. Men förmodligen har de velat göra en rätt egen mus och inte kollat på tidigare succéer på gamingmarknaden. Den optiska sensorn sitter aningen för långt fram på musens undersida vilket gör att det tar lång tid att vänja sig om man är van vid en optisk sensor som sitter i mitten.

Precisionen är generellt god men storleken på musen gör att den ibland känns klumpig, som i Photoshop till exempel. Det är den största musen i testet och detta blir vi påminda om då och då under testerna. Det finns dock ljusglimtar med Sentinel. Den har bland de mest följsamma rörelser vi har sett på en mus, och har även en optimal friktion mot tygmattan och en mycket låg friktion på plastmusmattan. Funktionen för ändring av rörelseupplösning fungerar tillfredsställande och komforten är god.

Sammanfattningsvis är Sentinel en mycket intressant mus som säkerligen kommer att fånga en skara gamers. Tyvärr är den något för stor för gemene man och på grund av detta blir precisionen lidande. Vi väntar med spänning på fler möss från Cooler Master.

Fördelar

 • God friktion

 • Mycket bra komfort

 • Bra optisk sensor

 • Möjlighet till skript

Nackdelar

 • Något stor

 • Buggig programvara

 • För högt placerade tumknappar

Pris: Coolermaster Sentinel kostar cirka 750 kronor.

Kommentarer till artikeln

130 debattinlägg

Skicka en rättelse
7

Virtuallink Group är samarbete för gemensam kabelstandard till VR

För att möjliggöra ett bredare genomslag för VR-headset bildar nu en rad ledande företag Virtuallink Group. Syftet är en gemensam kabelstandard som kan leverera ström, bild och data. Läs mer

25

Telias TV4-förvärv kan stoppas av staten

Tidigare idag meddelade Telia att bolaget förvärvat bland annat TV4. Regeringen reagerade snabbt på köpet med en inte helt positiv inställning, och kan nu agera för att stoppa affären. Läs mer

42

World of Warcraft byter betalmodell och får stöd för DirectX 12

Inför kommande Battle for Azeroth tillkommer flera betydande förändringar till World of Warcraft. Främst ingår alla expansioner till och med Legion vid prenumeration. Läs mer

1044

Forumet: Vilken var din första dator?

Oavsett om du började med färdigbyggda märkesdatorer eller tog saken i egna händer och byggde en själv, så minns nog många sin första dator. I forumet diskuterar SweClockers medlemmar den första datorn. Läs mer

52

Telia köper TV4 och C More för 9,2 miljarder

Telia Company förvärvar nu Bonnier Broadcasting, där TV4, C More och finländska MTV ingår. Köpet innebär indirekt att staten får mer inflytande över Sveriges två största TV-kanaler. Läs mer

13

Asus ROG Swift PG27UQ – historien och framtiden för 4K-spelskärmen

Skärmmarknaden upplever en renässans, där skärmar som Asus ROG Swift PG27UQ med G-Sync HDR, 4K, local dimming och 144 Hz nu tar plats. Vi sammanfattar skärmoraklet Thomas Ytterbergs åsikter inför testets avslutande del. Läs mer

Forumdel: Konsumenträtt

Konsumtion och roliga teknikköp i all ära, ibland går det inte riktigt som planerat. Tur är väl då att SweClockers kunniga medlemmar kan bistå med erfarenhet och hjälp i forumdelen för konsumenrätt! Läs mer

96

Forumet: FläktClockers diskuterar lösningar för att kyla ned hemmet

Värme utan ände och inget regn i sikte är ungefär hur sommaren 2018 kan sammanfattas hittills. SweClockers medlemmar bildar därför FläktClockers, där kreativiteten flödar för att kyla ned hemmet! Läs mer

14

Two Point Hospital får lanseringsdatum och trailer

Efterlängtade Two Point Hospital får nu både lanseringsdatum och trailer, där sjukdomen "kubism" botas med en högst tvivelaktig maskin. Läs mer

67

MSI stärker uppgifterna om att AMD släpper tolvkärniga Ryzen nästa år

I ett marknadsföringsklipp för kommande styrkretsen B450 avslöjar MSI att bolagets moderkort kommer ha stöd för "åtta kärnor och uppåt", i linje med tidigare rykten. Läs mer

41

Western Digital stänger ned en av tre hårddiskfabriker – satsar på SSD

Flashbaserad lagring ersätter traditionella hårddiskar i allt större utsträckning, och nu stänger Western Digital ned sin tredje hårddiskfabrik för att kunna satsa mer på SSD-marknaden. Läs mer

133

Forumet: Dela med dig av dina yrkeshemligheter

Många av SweClockers medlemmar har under yrkeslivets gång samlat på sig en del både roliga och användbara yrkeshemligheter. In och dela hemligheterna du snappat upp! Läs mer