MSI Big Bang Fuzion

Egenskap

Värde

Sockel

LGA1156

Styrkrets

Intel P55 + Hydra 200

Minnesplatser

4 st. DDR3

PCI-E-standard

2.0

PCI-E-portar

2 st. 16-kanalers, 1 st. 8-kanalers, 2 st. 1-kanals

PCI-portar

2 st.

IDE (PATA)

1 st.

SATA

10 st. SATA-300, 2 st. eSATA

RAID (SATA)

RAID 0, 1, 10, 5

USB 2.0

10 st. (upp till 14 med konsoler)

Firewire

1 st. Firewire 400 (upp till 2 med konsol)

Nätverk

2 st. Gigabit Ethernet Realtek 8111DL

Ljud

Quantum Wave (Realtek ALC889 7.1)

Cirkapris

3 800 kr

Under årets upplaga av CES-mässan lanserade MSI sin nya P55-baserade moderkorts-serie Big Bang. Serien består i dagsläget av två kort, Trinergy och Fuzion, och går in som företagets toppmodeller på moderkortssidan. De bägge korten är nästintill identiska sånär som på PCI-express-bryggan, där Trinergy har en NF200-krets från Nvidia och Fuzion är utrustad med Hydra 200 från Lucid

Vid en första anblick påminner layouten väldigt mycket om den vi såg när MSI:s föregående toppkort P55 GD80 låg på testbänken för några månader sedan. Skillnader som syns direkt är ett ökat antal SATA-portar samt att dyra kondensatorer har använts rakt igenom.

Fuzion är utrustat med tre stycken PCI-express x16-portar. Kortet har officiellt stöd för Crossfire, men saknar helt stöd för Nvidias SLI. Tack vare Hydra-kretsen, som bidrar med fler PCI-express-banor, kan två grafikkort användas utan att portarna går ner i ett långsammare x8-läge. Används tre grafikkort delas istället bandbredden upp 16/8/8 mellan portarna.

Under PCI-express-portarna finns en knapp för att rensa CMOS samt MSI:s automatiska överklockningsfunktion "OC Genie". Denna funktion är perfekt för de som inte har lust/kunskap själva att överklocka processorn.

MSI har utrustat kortet med en generös mängd SATA-anslutningar. Totalt tio stycken finns att tillgå, där sex av dem är vinklade och går via P55-kretsen medan de resterande fyra är anslutna till två Jmicron-kontrollers. Nedanför SATA-kontakterna finner vi tryckkänsliga snabbknappar för på/av, reset samt MSI:s strömsparläge "Green Power". P55-kretsen huseras under den lågt profilerade kylflänsen i samma område.

Precis som de flesta andra P55-moderkorten är Fuzion bestyckad med fyra minnesplatser. I dessa kan totalt 16 GB DDR3-minne installeras i dubbelkanals-konfiguration. Den som själv vill läsa av spänningar med en multimeter kan enkelt göra det från de mätpunkter som sitter precis bredvid 24-pins strömmatningen.

Runtomkring sockeln slingrar sig kortets kylanordning fram där MSI har valt en väl tilltagen heatpipe-lösning. Förutom att kyla strömförsörjningen täcker den även Hydra-kretsen som sitter i närheten av den första PCI-express-porten. Utrymmet runt den LOTES-tillverkade sockeln är i övrigt relativt fritt och bör tillåta montering av de flesta större kylarna.

I/O-panelen är minst sagt fullspäckad med hela tio USB-portar, två eSATA-portar, en firewire 400-port samt dubbla Gigabit Ethernet-anslutningar. Lustigt nog har man fortfarande valt att inte slopa de hopplöst föråldrade PS/2-anslutningarna.

Istället för att ha en integrerad ljudkrets levereras Fuzion med ett externt ljudkort som ansluts via en PCI-express x1-port. Kortet är baserat kring den vida använda ljudkretsen ALC 889 från Realtek, vilket dessvärre innebär att de funktioner som kortet har, exempelvis EAX 5.0, mjukvaru-emuleras av systemets processor.

Kortet levereras även med en liten display som MSI kallar för "OC Dashboard". Displayen kopplas in i en dedikerad port på I/O-panelen och kan justera exempelvis klockfrekvenser och spänningar direkt i hårdvaran utan krav av någon ytterligare mjukvara.