Tv:n har en maximal upplösning på 1366 x 768 pixlar vilket innebär att den är en så kallad hd-klar modell, men att den däremot inte har stöd för full hd som använder 1080 vertikala linjer. Så länge man bara ser på vanliga tv-sändningar så är det inga större problem, men om man ska använda tv:n som en bildskärm till en dator innebär det ju att det finns vissa begränsningar. I datorvärlden är ju trots allt 1366 x 768 inte alltför imponerande även om det är fullt tillträckligt för det stora flertalet. Inte heller går det att titta på hd-filmer i högsta möjliga kvalitet med den här tv:n.
Enligt distributören av Viewpia LN-40IEB3 använder den en lcd-panel från Samsung vilket borde innebära att den håller en hyfsad kvalitet. Efter att ha använt tv:n i drygt en vecka kan vi inte annat än konstatera att den definitivt inte är sämre än andra jämförbara modeller. Det allra första som vi lade märke till är att betraktningsvinkeln är förvånansvärt bra. Den anges till 178 grader både vertikalt och horisontellt vilket verkar stämma ganska bra. Inte ens ur de snävaste vinklar kan man se några direkta färgskiftningar.
Bilden är i övrigt mycket skarp och har också en bra ljusstyrka. Responstiden ligger på 8 millisekunder och visst märker man av vissa eftersläpningar ibland, men det är inget som stör särskilt mycket när man tittar på film eller tv. Viewpia LN-40IEB3 är däremot kanske inte det bästa valet för den som är ute efter en skärm som hänger med i de allra snabbaste datorspelen.
Det finns en del mindre detaljer som drar ned helhetsintrycket för tv:n. Först och främst är ljusinsläppet alldeles för stort för att det ska vara acceptabelt. Det märker man vanligtvis inte av om man tittar på tv eller spelar spel, men om man däremot tar fram en helt svart bild eller tittar på bilder med väldigt mörka nyanser syns det tydligt. En handfull ljusa partier syns då på skärmen. Något som ska understrykas är att problemet definitivt inte är unikt, då många tv-apparater i den här storleken har exakt samma problem oavsett om det står Sony, Philips eller något annat välkänt namn på framsidan.
Kontrasten anges till 1200:1 och det är ju inte alls så tokigt även om det finns en hel del konkurrerande modeller med avsevärt bättre kontrast. Vårt intryck är att det finns vissa mindre brister när det gäller kontrasten, vilket man till exempel kan se om man tittar på bilder med många olika grånyanser. Det som då händer är att det ser ut som att vissa nyanser ser exakt likadana ut. Det här är dock bara något som riktigt kräsna personer torde störa sig på.
