Det man märker först när man placerar tangentbordet på skrivbordet är hur pass stort det är. Jämför man exempelvis med ett Keytronic KT2001 Ergopro som anses vara ett stort tangentbord är Reclusa bredare. Har man en 17-tums crt-monitor kommer tangentbordet att "sticka ut" långt på sidorna av monitorn. Vidare märker vi de olika extraknapparna som Reclusa har. Vi ser dels tre stycken "L"-knappar vid varje sida av tangentbordet samt två stycken infogade knappar bredvid L-knapparna. Sist men inte minst ser vi två stycken skrollhjul på sidorna, vilket vi kommer till litet senare.

När vi har pluggat in tangentbordet i testdatorn och installerat mjukvaran lyser bakrundsbelysningen upp. Av de tangentbord som finns på marknaden med belysning under knapparna för att man skall se dem lättare i mörker är Microsofts variant en av de bästa vi sett. Samtliga knappar syns bra, även F-knapparna och det numeriska tangentbordet.

Det är svårt att beskriva hur det känns att skriva på Microsoft Reclusa. Knapparna är relativt tröga och har hyfsat mycket motstånd. Detta är självklart något man kan vänja sig vid, men jämför vi med tangentbord som har knappar som har litet motstånd går det säkerligen att skriva snabbare på dessa (ett exempel är Logitechs Ultra X Flat).

Är man som vi vana med att använda shift- och control-tangenterna med lillfingret för att exempelvis ångra, klistra in och klippa ut känns detta tangentbord mycket olustigt i början. Detta på grund av att man känner L-tangenterna (de som sitter till vänster om shift, capslock och control) med lillfingret när man skriver och tror att det är shift-tangenten man känner istället för control-tangenten. Detta är visserligen en vanesak och jag är övertygad om att man kan vänja sig efter ett par veckor med tangentbordslayouten som Reclusa har.

Angående det medföljande handledsskyddet är det mycket väl designat. Fästningen är enkel och det tar väldigt kort tid att fästa på eller ta av det från tangentbordet. Det är gjort av någon sorts skinnliknande material och fungerar därför mycket bra som handledsskydd. När det gäller extrafunktioner måste vi även nämna att man kan linda upp sladden under tangentbordet, vilket exempelvis kan vara mycket behändigt ifall man skall packa ner det inför ett lan-party exempelvis.

Kan man prestandatesta ett tangentbord? Nu för tiden går det att prestandatesta det mesta och vi har tänkt att göra ett litet test med detta tangentbord via programmet Passmark Keyboardtest. Detta prestandatest visar vilka kombinationer som är möjliga på ett tangentbord om man håller in flera tangenter samtidigt. Som ett exempel kan man testa att hålla ner båda shift-tangenterna och försöka skriva alfabetet. I Microsofts Reclusas fall blir det: ABDEFGIJKLNOPQRSUÄÖ. Dock är detta test inte så verklighetsförankrat då man extremt sällan håller in båda shift-tangenterna och skriver samtidigt.

Det vi har testat är tangenter kring "WASD"-knapparna som numera flitigt används som styrknappar i diverse spel istället för piltangenterna. Närmare bestämt kommer vi att testa vilka tangenter runt WASD som slutar fungera när W+D, W+A, A+S och S+D är nedtryckta.

Detta är rätt normalt för tangentbord även om vi kanske skulle ha önskat att Microsoft hade jobbat för att få bort dessa "begränsningar" på ett tangentbord riktat till spelentusiaster. Följande kombinationer av tangenter fungerar inte på Microsoft Reclusa.

  • W+D: E, S fungerar inte.

  • W+A: Q, S fungerar inte.

  • A+S: §, 1, 2, Q, W, Z, X, Caps-lock, Tab fungerar inte.

  • S+D: W, E, X, C, 2, 3, Caps-lock fungerar inte.

  • Shift+alfabetet: ABDEFGIJKLNOPQRSUÄÖ.