Chassin

Här hittar du de senaste testerna och recensionerna av datorchassin. Redaktionen recenserar löpande modeller från välkända aktörer som Fractal Design, Phanteks, Cooler Master, Lian Li och Corsair, men ämnar även att täcka mindre produktioner som gräsrotsfinansierats via exempelvis Kickstarter.

Klicka för mer information

Hur man väljer rätt datorchassi:
Att välja datorchassi hänger mycket på ens egna specifika behov gällandes expansionsmöjligheter samt vilka komponenter som ska användas till bygget. Först och främst är storleken på chassit en viktig parameter att ta i beaktning, då dessa finns hela vägen från fulltower och miditower hela vägen ner till minitower och SFF (small form factor).

Chassits storlek är kopplat till vilken typ av moderkort som får plats på insidan. Klassiska miditower-chassin har exempelvis vanligtvis stöd för i formfaktorerna ATX, Micro ATX och Mini ITX medan mindre varianter i SFF-segmentet oftast är begränsade till Mini ITX-moderkort. Därför är det viktigt att säkerställa att chassit man väljer är kompatibelt storleksmässigt med ens moderkort.

Vidare bör man se över att chassit man har i åtanke även rymmer de andra komponenterna som ska monteras. Här kan moderna grafikkort vara riktigt bastanta pjäser, där det gäller att det finns utrymme på både längden och höjden i chassit. Har man många lagringsenheter, som exempelvis hårddiskar, behöver det även finnas tillräckligt många dedikerade platser för dessa i chassit.

Expansionsmöjligheter för ventilation är också viktigt vid chassivalet. Moderna chassin har generellt ett antal platser för antingen 140 eller 120 mm-fläktar. Fläktplatserna kan oftast även användas för radiatorer om man har tänkt att bygga in någon form av vattenkylning i datorn. Tänk även på att lättåtkomliga dammfilter kan vara en bra egenskap att kika efter, då de gör det lättare att hålla rent inuti datorn.

Sist men inte minst har vi den estetiska biten, där många vill ha möjligheten att visa upp sina komponenter. För detta ändamål säljs de flesta av dagens chassin med en sidopanel av transparent härdat glas, vilket låter åskådare se insidan av datorn även när chassit är stängt. För att ge en bygge ytterligare personlig flärd kan man även sikta på ett chassi med RGB-belysning, där fläktar och andra detaljer kan lysa i alla regnbågens färger.

Visa mer
179

Silverstone TJ08-E

Kompakta datorsystem blir allt populärare, även bland entusiaster. SweClockers Jonas Thörnqvist sätter tänderna i Silverstones senaste datorlåda för formfaktorn Micro ATX.

71

Corsair Carbide 400R

Datorlådor av det mer påkostade slaget har länge varit Corsairs melodi. Med nya Carbide 400R siktar dock det välkända företaget på de breda massorna och lockar bland annat med en lägre prislapp. Jonas Thörnqvist synar nykomlingen i sömmarna.

88

Antec Solo II

Tidlösa chassin är Antecs melodi och nya Solo II är inget undantag. Jonas Thörnqvist undersöker den senaste versionen och upptäcker flera viktiga förbättringar.

87

Silverstone Raven RV03

Silverstone hör till en liten men växande skara chassitillverkare som vågar gå utanför ramarna och experimentera med nya typer av lösningar. Jonas Thörnqvist bjuder på en grundlig genomgång av prestandamodellen Raven RV03.

108

Thermaltake Level 10 GT

Thermaltake och BMW Designworks tar ut svängarna med den säregna datorlådan Level 10 GT. I SweClockers testlabb synas nykomlingen i sömmarna.

69

Cooler Master Silencio 550

Chassigiganten Cooler Master slår ett slag för tystnaden med sin nya modell Silencio 550. Med ett stilrent yttre och ett ljuddämpat inre ger sig företaget ut på nya marker.

147

Fractal Design Arc och Arc Mini

Svenska Fractal Design släpper två nya chassin för högpresterande datorsystem. SweClockers laddar videokameran och synar Arc och lillasyskonet Arc Mini i sömmarna.

107

Corsair Obsidian 650D

Corsair kombinerar utseendet från syskonen i serien med funktioner från Graphite 600T i nya Obsidian 650D. SweClockers utreder om det är rätt recept för framgång.

50

Nexus Prominent 5

Nexus senaste datorlåda lovar gott om finesser och ljuddämpning för inte mycket mer än en femhundralapp. Jonas Thörnqvist kontrollerar om konstruktionen håller måttet.

232

NZXT H2

Rejäla chassin med noggrann avvägning mellan kylning och ljudnivå är en ständigt aktuell produktkategori. SweClockers tar en titt på färska H2 från amerikanska NZXT.

72

Antec Sonata IV

Den klassiska datorlådan Antec Sonata släpps i en fjärde version med små men nödvändiga uppdateringar av designen. SweClockers testare Jonas Thörnqvist går igenom detaljerna.

74

Silverstone Sugo SG07

Kompakta datorsystem med högpresterande komponenter är en ständigt växande kategori hårdvara. SweClockers testar datorlådan Silverstone Sugo SG07 med plats för Mini ITX och grafikkort i värstingklassen.

65

Silverstone FT03

En tämligen unik datorlåda med många nyskapande finesser hittar till SweClockers testlabb. Häng med på en grundlig genomgång av Silverstone FT03.

56

Lian Li PC-Q08

Efter SweClockers recensioner av AMD Fusion är det många som fått upp ögonen för kompakta mediadatorer och jagar efter passande chassin. Kan Lian Li PC-Q08 vara rätt val i klassen?

199

Fractal Design Define XL

SweClockers lägger till ytterligare en datorlåda i testcentret, denna gång fulltowermodellen Define XL från svenska Fractal Design.