Chassin

Här hittar du de senaste testerna och recensionerna av datorchassin. Redaktionen recenserar löpande modeller från välkända aktörer som Fractal Design, Phanteks, Cooler Master, Lian Li och Corsair, men ämnar även att täcka mindre produktioner som gräsrotsfinansierats via exempelvis Kickstarter.

Klicka för mer information

Hur man väljer rätt datorchassi:
Att välja datorchassi hänger mycket på ens egna specifika behov gällandes expansionsmöjligheter samt vilka komponenter som ska användas till bygget. Först och främst är storleken på chassit en viktig parameter att ta i beaktning, då dessa finns hela vägen från fulltower och miditower hela vägen ner till minitower och SFF (small form factor).

Chassits storlek är kopplat till vilken typ av moderkort som får plats på insidan. Klassiska miditower-chassin har exempelvis vanligtvis stöd för i formfaktorerna ATX, Micro ATX och Mini ITX medan mindre varianter i SFF-segmentet oftast är begränsade till Mini ITX-moderkort. Därför är det viktigt att säkerställa att chassit man väljer är kompatibelt storleksmässigt med ens moderkort.

Vidare bör man se över att chassit man har i åtanke även rymmer de andra komponenterna som ska monteras. Här kan moderna grafikkort vara riktigt bastanta pjäser, där det gäller att det finns utrymme på både längden och höjden i chassit. Har man många lagringsenheter, som exempelvis hårddiskar, behöver det även finnas tillräckligt många dedikerade platser för dessa i chassit.

Expansionsmöjligheter för ventilation är också viktigt vid chassivalet. Moderna chassin har generellt ett antal platser för antingen 140 eller 120 mm-fläktar. Fläktplatserna kan oftast även användas för radiatorer om man har tänkt att bygga in någon form av vattenkylning i datorn. Tänk även på att lättåtkomliga dammfilter kan vara en bra egenskap att kika efter, då de gör det lättare att hålla rent inuti datorn.

Sist men inte minst har vi den estetiska biten, där många vill ha möjligheten att visa upp sina komponenter. För detta ändamål säljs de flesta av dagens chassin med en sidopanel av transparent härdat glas, vilket låter åskådare se insidan av datorn även när chassit är stängt. För att ge en bygge ytterligare personlig flärd kan man även sikta på ett chassi med RGB-belysning, där fläktar och andra detaljer kan lysa i alla regnbågens färger.

Visa mer
39

Cooler Master Mastercase 5

Modularitet och uppgraderingsmöjligheter är ledorden för Cooler Masters nya datorlåda Mastercase 5. Jonas granskar nykomlingen i sömmarna med en omgång i testlabbet.

87

Antec Signature S10

Med uppbackning från designbyrån Astro Studios tar Antecs nya flaggskeppschassi Signature S10 plats i testlabbet, med löften om skyhög kvalitet och ett unikt kammarkoncept.

39

Deepcool Tristellar

Det blir premiär för Deepcool i testlabbet när Jonas undersöker det iögonfallande chassit Tristellar, som med en bladformad kammardesign bjuder på mängder av nyskapande finesser.

28

NZXT Noctis 450

NZXT förvandlar den lågmälda storsäljaren H440 till ett vräkigt ventilationsmonster med neon. Nykomlingen Noctis 450 tar plats i testlabbet för en rejäl genomgång framför kameran.

68

Fractal Design Define S

Lagringsburar och 5,25"-platser är ett minne blott när Fractal Design stuvar om i sitt senaste chassi Define S. Nykomlingen får sig en rejäl genomgång av Jonas i testlabbet.

21

Phanteks Enthoo Evolv ITX

Phanteks satsar på den mindre formfaktorn Mini ITX med chassit Enthoo Evolv ITX. Modellen tar plats i SweClockers testlabb med löften om gediget vattenkylningsstöd i ett kompakt format.

66

Antec Performance One P380

Efter fyra års uppehåll har det blivit dags för en riktig klassiker att få en välbehövd uppföljare. Antec P380 tar plats i SweClockers testlabb och har höga förväntningar att leva upp till.

54

Phanteks Enthoo Mini XL

Med extrema ventilationsmöjligheter och plats för två datorsystem är Phanteks Enthoo Mini XL ett tämligen unikt Micro ATX-chassi. Giganten tar plats i SweClockers studio för en rejäl genomgång av Jonas.

60

NZXT Source S340

I den minimalistiska Source S340 skippar NZXT allt vad 5,25"-platser och iögonfallande finesser heter och tar istället sikte på en lägre prisklass. Jonas undersöker om datorlådan har vad som krävs för att möta konkurrensen.

135

Fractal Design Define R5

Efter drygt två år har det blivit dags för svenska Fractal Design att sjösätta den femte delen av sin storsäljande Define-serie. Jonas Thörnqvist låser in sig i studion för en rejäl genomgång av det purfärska Define R5.

40

Be Quiet Silent Base 800

Tystnad står i första rummet när tyska Be Quiet släpper sitt första datorchassi Silent Base 800. Jonas Thörnqvist står givetvis redo i testlabbet för att ge nykomlingen en rejäl genomgång.

81

Phanteks Enthoo Evolv

Ett avskalat utseende med en kassaskåpsliknande konstruktion av extra tjock aluminiumplåt är Phanteks recept för Micro ATX med nya Enthoo Evolv. Jonas kavlar upp ärmarna och undersöker nykomlingen i testlabbet.

47

Silverstone Raven RV05

Den femte inkarnationen av datorlådan Silverstone Raven tar plats i SweClockers testlabb, med finesser som en vriden moderkortsplåt och många möjligheter till ökat luftflöde.

52

Lian Li PC-A51

Med yttre mått som ett minitower och plats för fullstora ATX-moderkort tar Lian Lis färska aluminiumchassi PC-A51 plats i SweClockers testlabb.

65

Phanteks Enthoo Pro

Goda ventilationsmöjligheter samt en och annan finurlig lösning ska ta den prispressade Enthoo Pro till en bredare publik. Det är dags att undersöka Phanteks senaste datorlåda.