Skärmar

Kraftfulla datorer i all ära, det är skärmen vi vilar ögonen på och det gäller att bilden lever upp till kraven. Här hittar du tester, testpiloter och guider om skärmar och TV-apparater från tillverkare som AOC, Samsung, ASUS, Gigabyte, MSI, LG, TCL, Acer, Benq och Lenovo, där vi undersöker om de håller måttet för spel, arbete och underhållning.

Klicka för mer information

Uppdateringsfrekvens, upplösning, storlek, färgkorrekthet och pris är alla viktiga parametrar som helt beror på användningsområdet. Bland de som spelar är välflytande 120 Hz, 144 Hz eller kanske 240 Hz perfekt, men även för den som använder bildskärmen för arbete uppskattar i regel bildfrekvens norr om 60 Hz. De snabbaste skärmarna idag uppdaterar i 360 Hz men även 480 Hz lär finnas på horisonten.

För spelande är det också viktigt att titta på eftersläp, som med paneltyper som IPS och VA är inneboende problem. Det finns tekniker för att minska detta, men hur bra de fungerar i praktiken varierar från produkt till produkt. Något annat som varierar är funktionen hos variabel bildfrekvens, även kallad VRR eller adaptiv bildsynkronisering. AMD Freesync och Nvidia G-Sync. Teknikerna matchar skärmens uppdateringsfrekvens med grafikkortet, för att undvika tearing och göra spelupplevelsen bättre.

Med arbete hemifrån är ergonomiska aspekter också av yttersta vikt, där bakgrundsbelysning och stativets inställningsmöjligheter är komponenter. Arbete framför skärmen kan också underlättas av inbyggda USB-hubbar eller KVM-switch, som tillåter samma kringutrustning att användas för olika datorer, som speldatorn och den bärbara som hör till jobbet.

Otaliga timmar framför skärmen kräver också att bilden ser bra ut, men för den som ägnar sig åt foto eller video måste färgerna också stämma överens med verkligheten. Detta testat och utvärderas i tester och testpiloter. Den subjektiva upplevelsen av en skärm säger mycket mer än vad specifikationsbladet gör, varför testerna görs över en tid och med skärmen som en del av arbetsplatsen och spelsystemet.

Slutligen, vilken upplösning och storlek är den bästa? Ultrabreda skärmar kan ersätta flerskärmslösningar, TV kan användas för den som vill ha maximal bildyta och inbyggt ljud, medan mindre skärmar kan vara perfekt för den som måste se hela skärmen samtidigt i snabba e-sportspel. 4K UHD / 2160p, 1440p och 1080p är det vanligaste upplösningarna och bildförhållandet 16:9 är förknippat med dessa. De bredare skärmarna har format som 21:9 och 32:9, som kan vara perfekt för att använda flera fönster sida vid sida.

Visa mer
Sponsras av MSI
25

Testpilot: MSI MPG 271QRX - Färgsprakande OLED i 360 Hz

MSI checkar nästan alla boxar med sin nylanserade spelskärm som klarar av hela 360 Hz uppdateringsfrekvens, och detta med minimalt av eftersläp.

Sponsras av AOC
7

Testpilot: AOC Agon Q27G4X – för den inbitne PC-spelaren

FreeSync och G-Sync, en imponerande färgrymd och låga eftersläpningar skapar ett intressant alternativ för såväl e-sportare som vardagsspelare.

38

Snabbtest: Asus ROG Swift PG32UCDM – kryss i nästan alla rutor

Calle och Jonas fortsätter OLED-året 2024 med en titt på Asus nya värsting där 4K UHD, 32 tum och 240 Hz står på menyn.

34

Snabbtest: Alienware AW2725DF – QD-OLED-skärm med 360 Hz och makalös HDR

Jonas och Calle har kikat närmare på Alienwares nya QD-OLED-skärm och imponeras över HDR-presentationen. Samtidigt dras den dock med en del nackdelar som är värda att belysa.

Sponsras av AOC
13

Testpilot: AOC Q27G3XMN – spelskärm med Mini-LED för riktigt bra HDR

Sebastian "Nissling" testar en ny spelskärm med Mini-LED som banar väg för riktigt bra HDR och spelegenskaper.

Sponsras av Philips
17

Videopilot: Philips Evnia 25M2N5200P – gaming i skyhöga 280 Hz

Ytterligare en intressant gamingskärm anländer från Philips och nu är det upp till Daniel @Dinoman Ördén att undersöka hur den presterar.

Sponsras av Philips
34

Testpilot: Philips Evnia 49M2C8900 – ultrabred OLED för gaming-fantasten

Bildexperten Sebastian "Nissling" Pettersson undersöker en riktigt påkostad OLED-skärm från Philips nya produktserie Evnia, som ger en imponerande upplevelse.

Sponsras av Philips
32

Videopilot: Philips Evnia 25M2N3200W – en riktigt bra och billig gamingskärm

Bra skärmar behöver inte kosta skjortan. Daniel @Dinoman Ördén undersöker en riktigt prisvärd gamingskärm för den blivande e-sportaren.

Sponsras av AOC
12

Testpilot: AOC Agon AG276QZD – OLED på 27 tum med spelande i sikte

Nissling kikar på ännu en OLED-skärm och denna gång är det AOC:s tillskott som ska visa vad den går för.

29

Gigabyte M28U – prisvärd och kompetent bildskärm med 4K UHD och 144 Hz

För runt 7 000 kronor åstadkommer Gigabyte en aningen enklare bildskärm, som fortfarande kombinerar 4K och 144 Hz med bravur.

61

Asus PG42UQ: OLED-skärmen som sätter ribban och kostar därefter

Asus 42 tum stora WOLED-skärm fick sig en långkörare med sju månaders test och är en utmärkt om en rätt dyr utmanare till LG:s 42-tums C2-modell.

Sponsras av Philips
38

Testpilot: Philips Evnia 34M2C8600 – en enastående och mångsidig bildskärm

En nygammal bekantskap kliver in och levererar kanske den bästa spelskärmen till dags dato.

21

Test: Cooler Master Tempest GP27U – imponerande skärm faller på mjukvaran

Nissling tar sig an en högkvalitativ spelskärm som siktar högt och nästan når ända fram, men inte riktigt.

Sponsras av LG
58

Testpilot: LG Ultragear 45GR95QE – bred spelskärm som imponerar

Från biografen till skrivbordet via vardagsrummet. Här kommer en ultrabred skärm med OLED-panel för gamers, som inte går av för hackor.

Sponsras av LG
16

Testpilot: LG Ultragear 27GR95QE – storslagen bild i liten skala

Efter lång väntan börjar mindre datorskärmar med OLED-paneler inta marknaden. Nissling kikar extra nära på en av LG:s nya modeller.