Interiör

Den som köper en färdig dator gör det nog ofta utan några planer på att öppna den, men för mig som entusiast är det en självklarhet att göra det, för att få järnkoll på allt från montering och kabeldragning till uppgraderings- och förändrings­möjligheter.

komplett-gamer-xtreme-a70-side-view-open-01.jpg

Det hade som sagt inte kunnat vara enklare att öppna Gamer Xtreme a70. Innanför plexiglasdörren möts vi av ett städat inre i ett genomgående svart tema med små vita och grå detaljer. Ganska anonymt, men definitivt snyggt för att vara ett färdigbyggt system. Notera att det är kvällssolen som får vissa komponenter att se orangea ut.

komplett-gamer-xtreme-a70-side-view-open-02.jpg

De orangea nyanserna kommer från solljuset, inte från komponenterna.

Som vi kan se innehåller datorn några liter så kallat dödutrymme, det vill säga utrymme som inte används till något. Men Komplett designar ju inte chassit själva, och det finns bara ett mycket litet fåtal lämpliga chassin i (knappt märkbart) mindre format, så Carbide 400C är fortfarande ett mycket bra val.

Personligen hade jag nog dragit strömkabeln till grafikkortet på ett annat sätt, kanske genom det nedersta kabeldragningshålet istället för det översta. Jag hade nog även dragit 24-pinskabeln till moderkortet genom det mittersta hålet, men Kompletts kabeldragning är fullt godkänd i mina ögon.

komplett-gamer-xtreme-a70-psu-shroud.jpg

Något som definitivt bidrar till det rena utseendet är den numera välbekanta nätaggregatskåpan, som delar in chassit i en kammare för nätaggregat och hårddiskar och en för övriga komponenter. Den består av två delar och det ser ut som att det går att justera den främre delens placering, men så är inte fallet.

komplett-gamer-xtreme-a70-cpu-cooler.jpg

Processorn kyls av Corsairs slutna vattenkylare Hydro H60 v2. Undertecknad har inte stött på just den modellen tidigare, men både den ursprungliga Hydro H60 och Antecs motsvarighet Kühler 620 har tvärdött för mig utan anledning, varför jag generellt förhåller mig skeptisk till sluten vattenkylning. Många lär dock finna det estetiskt tilltalande, vilket jag definitivt kan förstå.

komplett-gamer-xtreme-a70-graphics-card.jpg

Grafikkortet ser ut som grafikkort brukar göra. Det upplevs som stort och bastant, då det är ungefär tre centimeter bredare än Nvidias referensdesign av GTX 1080.

komplett-gamer-xtreme-a70-behind-motherboard-01.jpg

Bakom moderkortsplåten ligger alla kablar undangömda. Fullt godkänd kabel­dragning även här, tycker jag. Skulle man någon gång vilja byta processorkylare kommer det inte vara några som helst problem tack vare det för ändamålet väl tilltagna hålet i moderkortsplåten.

komplett-gamer-xtreme-a70-behind-motherboard-03.jpg

Snabbfästen för SSD-enheter.

De mest intressanta detaljerna på den här sidan är hårddiskburen och snabbfästena för 2,5-tumsenheter. Att montera en SSD här är enkelt eftersom den bara behöver tryckas ner i ett av de tre facken – iallafall i teorin. Snabbfästena är ganska tröga och inte fullt så smidiga som undertecknad skulle önska. Det är dock inget stort problem i praktiken.

komplett-gamer-xtreme-a70-behind-motherboard-02.jpg

Hårddiskburen har plats för två vaggor varav en sitter installerad.

Hårddiskburen har plats för två stycken 3,5-tumsenheter i varsin vagga med vibrationsdämpande gummibussningar. Det sistnämnda är en välkommen uppgradering jämfört med Komplett Winter Gamer, vars hårddiskknatter tog över hela rummet då vibrationsdämpning saknades. En såpass grundläggande egenskap är givetvis också en självklarhet i en dator för över 20 000 kr.

Den handfull tumskruvar som sitter utspridda bakom moderkortsplåten används för att ta bort SSD-fästena, lossa nätaggregatskåpan samt vid behov flytta hårddiskburen längre fram i chassit (eller ta bort den helt) för att skapa större utrymme för kabeldragning framför nätaggregatet.

komplett-gamer-xtreme-a70-hdd-psu.jpg

Med kåpan borttagen blottläggs nätaggregatet och den mekaniska hårddisken. Undertecknad noterar att nätaggregatet är så kort att det nästan är gulligt, och Corsairs hemsida specificerar mycket riktigt längden till endast 140 millimeter. Notera att detta är det nyss lanserade TX750M V3 med 80 Plus Gold-certifiering och inte den några år gamla varianten av TX750M med 80 Plus Bronze.

Även interiören ger mig bra vibrationer – eller förhoppningsvis inga alls. Det får vi snart se, för nu är vi framme vid vad många säkert tycker är det roligaste med en ny dator, nämligen första uppstarten.