Test: Syntetiska tester

Det är inte helt självklart vad minnesfrekvenserna påverkar då 50 procent högre minnesfrekvens följs av högre latenser, vilket i sig innebär kanske en inte lika imponerande faktisk minnesfrekvens. Sedan påverkas även olika laster på olika sätt av minnets hastigheter.

Belastningar som nästan endast ligger i processorns cache påverkas praktiskt taget inte alls av minnets hastighet, förutsatt att det går att mata processorn med information. Belastningar som består av stora datamängder är dock mer beroende av minnets hastighet. Med detta i åtanke valdes PCMark 8:s produktivitetstest "Creative" som simulerar bland annat bild och videoredigering, något som kan påverkas av primärminnets prestanda.

Vidare körde jag ett par vändor i Cinebench 15 som renderar en scen med processorkraft, samt CPU-Z då jag ändå hade det nära till hands. Notera dock att då jag saknar andra stickor att testa är det upp till läsaren att tolka och jämföra med minnen av andra modeller och ta hänsyn till plattform och andra faktorer som kan påverka.

PCMark 8 - Productivity

CPU-Z Bench

Cinebench 15

Sammanfattning

Till synes har vi inte en solklar vinnande profil i de tester jag har kört. Värt att notera är att Multicore Enhancement eller att bara låsa samtliga kärnor till samma turbofrekvens gav betydligt bättre prestanda än samtliga minnesinställningar.

Med SPD 2 666 MHz fick jag betydligt bättre poäng än samtliga ovan genom att bara tillåta synkroniserad turbofrekvens över samtliga kärnor samtidigt.

Ytterligare läsning

För den som är intresserad av att läsa lite om minnesskalning finns ett kort stycke om detta i min testpilot på MSIs X370-moderkort.

Jag rekommenderar även att titta på den mer djupgående dykningen som redaktionen gjorde och kompletterade Ryzen-recensionen med.

Slutligen vill jag än en gång poängtera att olika tester är olika minnesberoende och det varierar starkt vilken prestandaknuff som fås av snabbare minne. Samtidigt finns det många gånger faktorer som väger tyngre än vad minnesfrekvensen gör på egen hand.