Phanteks Enthoo Pro M

Phanteks Pro M 35.jpg

Specifikationer

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktorer

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

235 × 480 × 500 mm

Vikt

7,4 kg

Material

Plast, stål

5,25”-platser

1 st.

3,5”-platser

8 st. (2 st. inkluderade, kompatibla med 2.5” enheter)

2,5”-platser

4 st. (varav 1 st. inkluderad)

Fläktplatser

Maximalt 7 st. fläktplatser
7 st. 120 mm eller 5 st. 140 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 140 mm PH-F140SP med RGB-fläktram

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0
Mikrofon
Hörlurar

Nätaggregat

Ej inkluderat

Garanti

5 år

Pris

Phanteks Pro M 01.jpg

Phanteks Enthoo Pro M är sig mycket lik sin föregångare, eller snarare äldre storebror. Pro M har krympt 5 cm både i höjd och djup mot Pro, vilket innebär att endast en 5,25-tumsplatser finns kvar att förfoga för den som nyttjar dessa platser.

Phanteks Pro M 09.jpg
Phanteks Pro M 10.jpg
Phanteks Pro M 11.jpg
Phanteks Pro M 12.jpg
Phanteks Pro M 13.jpg

I fronten finner vi samma formspråk, panelen är i plast och tas enkelt loss med ett kraftigt ryck i nederkant. Fronten täcks av ett galler med tillhörande fläktfilter bakom. I framkant på chassit sitter två 140 mm-fläktar förmonterade. Fläktarna har dessutom ringar med RGB-belysning.

Phanteks Pro M 14.jpg

Fläktarnas färger styrs med en knapp monterad vid ingångarna i chassits främre del, vilka består av två stycken USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps) och in- och utgångar för ljud. Belysningen i fläktarna går även att stänga av genom att hålla in knappen ett par sekunder.

Phanteks Pro M 15.jpg

De 5,25-tumsplatser som finns går att skruva loss från insidan av chassit och om även täckplåten i framkant och hårddiskburen avlägsnas under kåpan kan vattenkylningsradiatorer på upp till 360 mm få plats i framkant.

Phanteks Pro M 06.jpg
Phanteks Pro M 07.jpg
Phanteks Pro M 08.jpg

Toppen av chassit pryds av en ensam startknapp och ett magnetiskt fläktfilter. Runt startknappen sitter en LED-detalj som lyser med samma färger som fläktarna.

Phanteks Pro M 02.jpg
Phanteks Pro M 17.jpg

Komponenterna kan man skymta genom sidopanelen i 4 mm tjockt härdat glas.

Phanteks Pro M 23.jpg
Phanteks Pro M 24.jpg
Phanteks Pro M 25.jpg

I ovankant av chassit sitter det en släde som skruvas loss med totalt fem skruvar och sedan kan denna tas ut och vattenkylningsradiatorer på upp till 360 mm får även plats här. Dock kan tjockleken på radiatorfläktpaketet avgöra huruvida radiatorer av största storleken får plats i både toppen och fronten samtidigt.

Phanteks Pro M 18.jpg
Phanteks Pro M 21.jpg
Phanteks Pro M 22.jpg

Chassit bygger på samma stomme som Enthoo Evolv som jag tidigare tittat på. Det innebär såklart att det är ett lättarbetat chassi med en stor öppen kammare för komponenter.

Moderkortsdistanserna är förmonterade och samma form av lagringslösning som i Evolv och Phanteks Eclipse P400 finns i fronten. Dock finns inga medföljande vaggor i chassit, så vill användaren lagra hårddiskar behöver denne köpa till dessa från Phanteks egna tillbehörsbutik.

Phanteks Pro M 26.jpg
Phanteks Pro M 27.jpg
Phanteks Pro M 28.jpg

Kåpan över nätaggregatet är perforerad om fläkten på nätaggregatet riktas uppåt på nätaggregatet eller om ett (semi-)passivt nätaggregat används. På kåpan finns även fyra skruvar som den ensamma släden för 2,5-tumsenheter kan fästas på om innehållet i chassit skall stoltseras med.

Phanteks Pro M 03.jpg

På baksidan finns sju stycken PCI Express-täckplåtar och i jämnhöjd med dessa finns skruvhål för montering av reservoar och/eller pump. Ovanför sitter en fläktplats som tar 120 mm- samt 140 mm-fläktar. Dessa skruvas fast i skåror och kan justeras i höjdled för att anpassas mot en kylare på insidan av chassit.

Phanteks Pro M 29.jpg
Phanteks Pro M 30.jpg
Phanteks Pro M 31.jpg

På andra sidan komponentkammaren och bakom moderkortsplåten sitter ytterligare två platser för 2,5-tumsslädar. Dessvärre, som tidigare nämnt, medföljer endast en i chassit. För den som vill få in lite lagring går det att placera denna i lagringsburen framför nätaggregatet. Två lagringsenheter av storleken 2,5-tum alternativt 3,5-tum får plats.

Nätaggregatsbrunnen är riktigt djup och borde ta i princip samtliga nätaggregat som finns på marknaden av ATX-standarden. En sista plats för 2,5-tumssläden finns framför nätaggregatet.

Phanteks Pro M 32.jpg
Phanteks Pro M 33.jpg
Phanteks Pro M 34.jpg

De som vill placera nätaggregatet med fläkten som insug från under chassit går inte lottlösa, utan samma fläktfilter som används i Enthoo Evolv finns även här.

För den som är sugen på exakt vad jag upplevde vid montering av komponenter bör antingen titta på videon som tillhör denna artikel eller läsa min recension av Phanteks Enthoo Evolv ATX TG som har samma inre stomme.