Inledning

Hoten mot våra datorer har förändrats de senaste åren. När jag var yngre handlade det främst om virus som spreds genom att jag klickade på "fel" länk i ett mejl eller laddade ned något jag inte borde. Idag finns självklart den vektorn kvar men nu kan datorer även bli infekterade bara av att besöka en webbplats, exempelvis via kapade annonser och virusen har fått sällskap av malware och ransomware.

Förutom hoten mot våra datorer har användare nu även mycket fler enheter kopplade mot internet, det som i dagliga tal kallar IoT (eng. Internet Of Things). I en perfekt värld skulle säkerheten vara i topp för dessa produkter men som många vet är tyvärr inte så fallet.

Tvärtom har det visat sig att många av dessa enheter är lätta att komma åt eller, om användaren köper fel produkt, till och med har inbyggda bakdörrar för att kunna skicka ut datan till en extern tredje part.

Många routrar skyddar mot visst intrång via brandväggar men har egentligen inget skydd mot att användaren laddar ned malware eller att IoT-enheter bestämmer sig för att ansluta utåt till en tveksam extern server.

F-Secure F-Sense är en router med en annan infallsvinkel när det gäller säkerhet. Genom att kombinera en AC-1750-router, molnbaserat skydd och lokal mjukvara vill F-Secure skapa en enhet som hjälper till att skydda ditt nätverk och dina enheter oavsett om det handlar om en nätverkskopplad glödlampa, en webbkamera, en mobil eller en dator.

DH_Meetup-25.jpg

Välkommen till SweClockers testpiloter!

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand testa och dela med sig av erfarenheterna från de senaste produkterna i datorvärlden.

Syftet med denna typ av recension är inte att kontrollera varje specifikation, presentera mängder av testresultat och lämna detaljerade omdömen. Här får alla istället ta del av personliga reflektioner från tvättäkta entusiaster, alla med många års erfarenhet av högoktaniga datorkomponenter i bagaget.

Trevlig läsning – och glöm för all del inte att kommentera!

Om SweClockers testpiloter

Denna produktrecension arrangeras på uppdrag av F-Secure. Uppdragsgivaren har inget inflytande över artikelns innehåll.