Sammanfattning

Shark Gaming försöker stick ut med ett färdigbyggt alternativ som riktar sig till entusiaster och gamers med krav på tystnad och hög prestanda. Den modell som jag har klämt och känt på under ett antal veckor titulerar sig Esport Edition. Vad detta rent konkret innebär är lite oklart för mig men vad som inte är oklart är att detta är en högpresterande maskin.

En liten snabb sökning på internet gav mig följande lista på så kallade esport-titlar. Rankingen är baserad på total vinstsumma 2017.

Tittar jag igenom denna listan av spel går det relativt snabbt att fastslå att prestandan i denna maskinen jag testat är väl tilltagen och kommer inte ha några som helst problem med någon av dessa titlar.

Jag gjorde ett snabbt test med Counter-Strike: Global Offensive och kan konstatera att denna datorn kommer vara mycket konkurrenskraftig med FPS runt 350 mestadels av tiden. En 240Hz-skärm är den perfekta partnern för denna datorn i 1080p.

CS_GO_1080p_max.png

Med en FPS runt 350 är det bara dina skillz som avgör

Byggkvaliteten är enligt min åsikt hög. NZXT H440 är en beprövad klassiker och väldigt omtyckt av många. Shark Gaming har enbart förhöjt kvalitetskänslan med sina försiktiga modifikationer såsom loggan utanpå chassit, nere på insidan av chassit och på vattenblocket/pumpen.

Den nuförtiden i princip obligatoriska LED-belysningen är smakfull och kompletterar helhetsintrycket. För de som vill går det att stänga av större delen av belysningen med undantag för processorkylningen. Den lyser å andra sidan inte särskilt starkt, så det borde inte störa någon.

Enligt mina uträkningar kostar det cirka 2 500 kronor (i dagsläget 1 500 kronor på grund av rea) för att Shark Gaming skall skruva ihop den här datorn. Jag tycker inte det är helt orimligt med tanke på att det ger en väl organiserad insida ackompanjerat av 2 års funktionsgaranti och allting installerat och redo.

Givetvis går det att spara in dessa kronor genom att göra det själv men då förutsätts det också att användaren vet vad denne sysslar med och är beredd att ta risken att något kan gå snett. Kunden köper sig helt enkelt sinnesfrid och en mycket stilren sådan skall tilläggas.

Komponentvalet tycker jag är väl balanserat och passar generellt bra ihop. Som jag varit inne på tidigare anser jag att en Core-i5 8600K hade varit ett bättre val och möjligen ett Geforce GTX 1080. Vidare är det alldeles för snålt med enbart en 240 GB SSD-enhet för lagring.

Hårddisken fylls upp oroväckande fort när spel installeras och det är med all säkerhet att viss prioriteringar måste göras när det kommer till dessa. Detta går att konfigurera innan beställning om så önskas, men det innebär ju att köparen behöver vara bevandrad inom området. Detta motarbetar lite av poängen med att köpa en färdigkonfigurerad dator.

IMG_20171122_122710.jpg

Frågan är då om jag hade betalt 16 999 kronor för att bli ägare av denna maskin. Troligtvis inte, men eftersom jag själv är väl bevandrad med att sätta ihop datorer på egen hand är jag inte heller en bra måttstock.

Jag hade dock utan problem kunnat rekommendera Shark Gaming Esport Edition till nära och kära. Jag anser inte att den extra kostnaden de begär, kontra sammanlagda priset för komponenterna, är orimlig och mervärdet i form av stilfull design, funktionsgarantier och färdig installation av Windows kan vara väl värt kostnaden.

Till syvende och sist är det bara köparen som kan avgöra om datorn är värd sina pengar eller inte och jag hoppas att min recension har gett lite mer insikt i frågan.

Fördelar:

  • Bra byggkvalitet och väl ihopskruvad

  • Snygg kabeldragning

  • Knäpptyst och sval

  • Bra prestanda, vettiga komponentval

  • Ren Windows-installation, inget "bloatware"

Nackdelar:

  • Nätaggregatet. Budgetkomponent som begränsar framtida uppgradering

  • Klent med lagringsutrymme. En SSD-enhet på enbart 240 GB är för lite för en gamingdator i dagsläget

Pris vid publicering: 16 999 kronor