Cryorig Taku - Intryck och kvalitet

Egenskap

Värde

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

570 × 142 × 310 mm

Volym

14,5 liter (exklusive ben)

Vikt

5,3 kg

Material

Aluminium, trä, stål

2,5”-platser

2 st.

3,5”-platser

1 st.

Fläktplatser

1 st. 92 mm (medföljer)

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

SFX, SFX-L (ej inkluderat)

Pris vid publicering

Cirka 3 100 kronor

Det yttre påminner om en modern tolkning av skandinavisk möbeldesign från 1950-talet, med en blandning av aluminium och trä. Om chassit var tre gånger större skulle det säkerligen kunna vara en TV-möbel i en Bang & Olufsen-reklam.

Laine_Taku_1.jpg
Laine_Taku_2.jpg
Laine_Taku_3.jpg
Laine_Taku_4.jpg

Vid uppackningen möts jag av ett riktigt monteringsprojekt, då benen levereras i en separat låda. I lådan finns också förlängningskablar i form av ATX24 á 25 cm och 8-pin EPS12V á 30 cm. För den som är noga med kablarna kan kabelstrumpan ses som bristfällig och regnbågsfärgad kabelisolering som ett tråkigt parande till en låda i premiumsegmentet.

Instruktionsboken saknar helt text, och har istället 22 stycken simpla vektoriserade instruktionsbilder. Detta kan med bristande erfarenhet bli smått frustrerande vid montering.

Något som blivit vanligare senaste åren bland chassin i mindre tillverkningsvolymer är inkluderandet av handskar för fingeravtrycksfri montering. Ett par handskar skulle verkligen vara en välkommen addition här.

Notering: Manualen vill att benen monteras som sista steg, men dessa har i testet monterats först för att underlätta med helhetsbilder.

Laine_Taku_a.jpg
Laine_Taku_b.jpg
Laine_Taku_c.jpg
Laine_Taku_xx_extra5.jpg

Det yttre skalet består av 2 mm tjock blästrad och anodiserad aluminium och täcks av en mängd ventilationshål på alla sidor. I toppen syns två utskärningar och tanken är att USB-kabel för exempelvis laddning eller överföring enkelt ska kunna förvaras inuti lådan och sedan kunna träs genom hålen vid behov.

Laine_Taku_d.jpg

Fronten utgörs av en solid panel i 3 mm tjock, vitlackerad aluminium. Startknappen är till skillnad från resten av chassit i plast. Kvalitetsmässigt get det inget förtroendeingivande intryck, och spelrummet är i mitt tycke för stort. I knappen finns en stark, vit lysdiod för drift och röd för hårddiskaktivitet.

Laine_Taku_xx_extra3.jpg
Laine_Taku_xx_extra1.jpg
Laine_Taku_xx_extra4.jpg

På insidan av toppen finner jag fyra stycken dammfilter placerade längs med stålbalkarna i taket, vilka täcker toppens hål. Längs kortsidorna löper rejäla tvärbalkar av aluminium där lådans skenor är fästa.

Laine_Taku_g.jpg

Baksidan består av dubbla lager metall – ett stationärt fäst på ytterskalet och ett rörligt som följer med den inre lådan.

Begränsningar

När det kommer till begränsningar i chassit är det utöver kabellängder främst grafikkortet som kan ställa till problem. Längdmässigt är det 280 mm som högst som gäller, med en maximal höjd på 40 mm.

Detta utesluter många grafikkort med eftermarknadskylare där kylarlösningen ofta når 2,5 kortplatser eller mer. Även grafikkortsbredden är i detta fallet begränsad, där maximal bredd från botten av PCI Express-kontakten till toppen av grafikkortet anges vara 134 mm.

Med 3,5-tumsburen på plats får det plats nätdelar i den förlängda SFX-formfaktorn upp till 140 mm med bekvämt utrymme för modulärt kablage. Utan buren närmar sig maxlängden smått löjliga 260 mm.