Insidan och montering

eclipse_p350x (54).jpg

Ovansidan är uppe till höger i bild

eclipse_p350x (58).jpg

RGB-kontroller

eclipse_p350x (61).jpg

Baksidan

eclipse_p350x (57).jpg

Framsidan

Jag börjar med att öppna glaset och kolla hur det ser ut i det stora moderkortsutrymmet. Här ges en bättre överblick över hur fläktar kan monteras. Även RGB-kontrollern syns längst upp.

eclipse_p350x (38).jpg
eclipse_p350x (41).jpg

För montering tar jag sen fram den lilla kartongen som sitter i en av 3,5-tumsplatserna. Den innehåller en liten manual, några buntband och alla skruvar som kan tänkas behövas.

Moderkort

eclipse_p350x (82).jpg

Gott om utrymme i framkant

eclipse_p350x (81).jpg

Förhöjning håller moderkortet på plats

Montering av moderkortet görs enkelt, med gott om utrymme på längden då det inte sitter några hårddiskar eller optiska enheter i moderkortsutrymmet. Alla distanser är redan förmonterade och den mittersta lodräta raden har distanser med en liten förhöjd ring, vilka håller moderkortet på plats innan några skruvar skruvats in.

eclipse_p350x (90).jpg

Inga problem att få igenom 24-pinnarskabeln

eclipse_p350x (91).jpg

Dedikerat hål för 12V CPU-kabeln

Runtom hela moderkortet finns flertalet hål för kabeldragning, dels längs med hela högersidan men även nertill finns några hål. Uppe till vänster finns även ett hål för ATX 12V-kabeln.

Expansionskort

eclipse_p350x (83).jpg
eclipse_p350x (85).jpg

Svårt att få plats med fingrarna

eclipse_p350x (87).jpg

Skruvmejsel rekommenderas

För montering av expansionskort skruvas dels tumskruvar i, som håller en skjutbar plåt på plats men även individuella skruvar för varje expansionsplats. Jag har tidigare varit med om chassin där den skjutbara plåten håller fast korten men så är det inte i det här fallet, plåten agerar enbart täckplåt för hålet som behövs för att sätta dit korten.

Alla tumskruvar är av någon anledning väldigt hårt åtdragna från fabriken och jag behöver en tång för att kunna lossa dem. Även en skruvmejsel går att använda för trilskande tumskruvar.

De individuella skruvarna sitter dessutom väldigt trångt till och det känns inte som att de gör så mycket nytta utöver vad vanliga skruvar hade gett. Utöver krångligheterna känns skruvarna lite billiga och vassa/obekväma, precis som de för den stora sidoplåten på högersidan.

eclipse_p350x (97).jpg

Grafikkort upp till 400 mm långa får plats så även de mest extrema korten bör inte vara några problem, inte ens med radiator monterad framtill. Rakt nedanför grafikkortets strömanslutningar finns ett hål ner till det utrymme där nätaggregatet huserar. Det gör det lättare vid kabeldragning och jag behöver inte tråckla genom kablarna i utrymmena runt moderkortet.

Nätaggregat

eclipse_p350x (67).jpg
eclipse_p350x (75).jpg
eclipse_p350x (74).jpg

Från högersidan kommer jag åt det nedre utrymmet där nätaggregatet monteras längst bak. Det är lite trångt men jag får precis in nätaggregatet på höjden. Eftersom höjden på nätaggregat är standardiserad bör det vara lika lätt eller svårt oavsett modell. Maximal längd på nätaggregat är 250 mm så det ska inte vara några problem att få plats med även längre varianter.

Hårddiskar

eclipse_p350x (40).jpg
eclipse_p350x (79).jpg

Längst ner framtill finns två vaggor för 3,5-tumsdiskar, vilka enkelt dras ut framåt. För att fästa en hårddisk i vaggan viks sidorna ut, hårddisken läggs i och sidorna viks in igen. Väldigt smidigt och inga skruvar eller lösa delar att hålla ordning på.

eclipse_p350x (93).jpg

Hårddiskarna går enbart att montera med anslutningarna framåt vilket känns som en liten konstig detalj då det innebär att kablarna måste dras ut ur ett litet hål till höger.

Hade hårddiskarna gått att montera åt andra hållet hade det gått att dra kablarna baktill där utrymme framför nätaggregatet finns. Den främre monteringen gör det dock möjligt att demontera hårddiskarna enbart genom att ta loss fronten, men lite valfrihet hade inte skadat.

eclipse_p350x (66).jpg
eclipse_p350x (77).jpg
eclipse_p350x (78).jpg

Bakom moderkortet finns det plats för tre 2,5-tumshårddiskar men enbart två vaggor medföljer, så de som vill montera en tredje hårddisk måste köpa en extra vagga. Lite snålt att en tredje vagga inte medföljer då de består av en enkel bockad plåt. Det kan inte vara många kronor de sparar där.

En extra vagga kostar runt 100 kr att köpa löst. Varje vagga är gummiupphängd och tas enkelt bort genom att skjuta den uppåt. För de som vill ha extra många 2,5-tumsdiskar så går det även att använda de två främre 3,5-tumsvaggorna, för totalt fem 2,5-tumsdiskar.

Kabelhantering och slutresultat

eclipse_p350x (127).jpg

Insida

eclipse_p350x (137).jpg

Kabelsida

eclipse_p350x (135).jpg

Kabelhärva/gömma

eclipse_p350x (134).jpg

Smidiga kardborreband

Det finns gott om utrymme för kablarna och det är ganska enkelt att få en ren insida, även i mitt fall där jag använt ett icke-modulärt nätaggregat. Mycket går att gömma framför nätaggregatet.

Bakom den vänstra sidoplåten finns 36 mm kabelutrymme och fastmonterade kardborreband gör det enkelt att bunta ihop alla kablar. De medföljande buntbanden kände jag inget behov av att använda, utan kardborrebanden tillsammans med utrymmet framför nätaggregatet gjorde det möjligt att gömma undan allt löst kablage.

Det går att få till ett bra resultat med en relativt liten ansträngning och utan att ha lagt mängder av timmar på bygget så är jag nöjd med kabeldragningen. För de som vill går det säkert att få till en snyggare sida med alla kablar samlade, men själv tycker jag det som syns utåt är det viktigaste.

Optiska enheter

Eclipse P350X har ingen plats för optiska enheter. De som har krav på detta får helt enkelt välja ett annat chassi.