Testpilot: Plantronics RIG 800HD – trådlöst headset med Dolby Atmos

Denna artikel är skriven av en testpilot och arrangeras på uppdrag av Plantronics.
Uppdragsgivaren har inget inflytande över artikelns innehåll.

Testpilot: Plantronics RIG 800HD – trådlöst headset med Dolby Atmos

Trådlöst spelheadset med många intressanta funktioner samt medföljande kod för Dolby Atmos. Testpiloten Dinoman gör en djupdykning i vad Plantronics har att erbjuda med nya RIG 800HD.

Slutsats

PLANTRONICS_RIG_800HD_design2_vingette.jpg

Plantronics är inga duvungar när det kommer till headset. Redan på sextiotalet utvecklade de produkter till både den amerikanska flygindustrin såväl som för NASA. Jag vill påstå att det märks att de vet ett och annat om hur man tillverkar en hörlur med tillhörande mikrofon.

Plantronics RIG 800HD är, i alla fall prismässigt, en av bolagets toppmodeller inom deras RIG-produktserie riktad till den å så lukrativa gaming-marknaden. Just denna modellen är avsedd för PC men den har ett par syskon i 800HS samt 800LX där den förstnämnda är avsedd för Playstation och den sistnämnda för dess konkurrent Xbox.

PLANTRONICS_RIG_800HD_design_with_tie.jpg

När det kommer till stiluttryck så är det uppenbart för mig att de vill försöka följa den rådande trenden med ett lite traditionellt maskulint designgrepp såsom många kantiga former, svart färgtema med minimalt med färg och kolfiberimitation. Där är en avsaknad av RGB-belysning dock, till vissa personers glädje och andras sorg.

PLANTRONICS_RIG_800HD_control_with_tie.jpg

Det är synd att lurarna inte stödjer uppkoppling via Bluetooth, det hade gjort att det gått att använda dem även till en telefon eller annan enhet som kan strömma ljud. Nu är det enbart den medföljande basenheten som kan ansluta till headsetet.

Stationära datorer stödjer ju inte alltid Bluetooth, även om jag tror det blir allt vanligare, så det hade ju förmodligen krävts en liten basenhet i alla fall men det känns som ett missat tillfälle helt enkelt.

PLANTRONICS_RIG_800HD_contro_backl.jpg

RIG 800HD kommer med ett antal användbara och smidiga funktioner, som volymratt direkt på hörselkåpan, en mikrofon som stänger av ljudet när den är i sitt upprätta läge samt den för mig helt nya funktionen som tillåter mixning av två olika ljudkällor.

Den sistnämnda funktionen är lite av en gimmick men ändå inte helt ointressant. Att kunna snabbt ställa volymen mellan spelljudet och röstkommunikationen kan vara användbart. I vissa situationer vill man kunna höra sina kamrater lättare och i andra sammanhang vill man bara ha tyst på dem.

PLANTRONICS_RIG_800HD_RIG_head_ribbon.jpg

Smolket i bägaren är att Plantronics valt att snåla lite och inte skicka med en TOSLINK-kabel, vilket kräver att konsumenten få ge sig ut och inhandla ytterligare kablar för att få alla funktionerna som erbjuds av headsetet. Dåligt.

Plantronics har skapat en oerhört bekväm, lätt och komfortabel hörlur. Jag har suttit många timmar och spelat utan att varken bli öm om öronen eller att bli svettig. Vilket är mer än vad man kan säga om mina egna Beyerdynamic MMX300 som jag blir både och av.

Faktum är att detta paret är ett av de lättaste jag någonsin testat och då har jag haft ett och annat på skallen genom åren. Imponerande.

PLANTRONICS_RIG_800HD_ear_cup_design2.jpg

Det finns inte heller mycket att klaga på när det kommer till ljudet, högtalarelementen på 40 mm ger en rik och djup ljudbild. Även om de inte riktigt kan leva upp till mina MMX300 som jag sitter med till vardags så är det ett kompetent headset. Basen är väldigt tung utan att ta över och lämnar plats åt både mellanregister och diskant.

När det kommer till musik tycker jag emellanåt att hörluren faller lite på målsnöret men passar å andra sidan desto bättre till film och spel, mycket med hjälp av den djupa och köttiga basen. En produkt väl avsedd för sitt ändamål helt enkelt.

På toppen av detta så finns det också fyra stycken förinställda equalizer-inställningar via en knapp på den högra kåpan. Fyra mystiska namn ger inte mycket hjälp till mer exakt hur det är mixat men där får man testa sig fram.

Mikrofonen är även den klart godkänd och lämnar inget övrigt att önska. Jag hörs klart och tydligt och den är relativt bra på att stänga ute störande ljud i omgivningen.

PLANTRONICS_RIG_800HD_RIG_detail5.jpg

Summa summarum så anser jag att detta är ett väldigt bra headset med bra tryck i ljudet, kompetent mikrofon och framförallt lätt och väldigt komfortabel. Bra batteritid och godkänd räckvidd. Att tillverkaren skickar med en kod för Dolby Atmos är ett trevligt plus, oavsett vad jag anser om tekniken.

Lite tveksammare är den plastiga konstruktionen, den lite udda justeringslösningen för att passa in huvudstorleken samt att produkten inte kommer komplett vid leverans. Avsaknaden av TOSLINK-kabel är en besvikelse och ett väldigt märkligt beslut.

I skrivande stund så kostar lurarna cirka 1 500 kronor men jag har noterat att de har varit nere under tusenlappen flertalet gånger. För den ordinarie prislappen är de här lurarna klart godkända men skulle du få tag på detta paret för omkring eller till och med under tusenlappen så är dem verkligen att rekommendera.

Hade priset varit lägre hade jag gett RIG 800HD guldutmärkelsen men på grund av det ganska höga priset så blir det silver.

Silver_small.png

Fördelar

  • Komfort, väldigt lätta

  • Bra ljud och välbalanserat för spelljud

  • Mix av dubbla ljudkällor

  • Bra batteritid

Nackdelar

  • Plastiga, fundersam över hållbarheten

  • TOSLINK-kabel ingår inte

  • Lite dyra för sitt eget bästa

Kommentarer till artikeln

54 debattinlägg

Skicka en rättelse
28

Nvidia berättar hur bolaget förbättrar uppskalningstekniken DLSS

Uppskalningstekniken DLSS har släppts för Metro Exodus och Battlefield V, med blandade resultat. Nvidia avslöjar nu hur bolaget ska förbättra teknikens bildkvalitet framöver. Läs mer

23

Nvidia Geforce GTX 1660 Ti får prestandasiffror – i klass med GTX 1070

Lanseringen av arkitekturen Turing utan ray tracing-funktioner kommer allt närmare. Först ut väntas GTX 1660 Ti, vilket nu får prestandasiffror i Final Fantasy XV. Läs mer

I samarbete med EVGA
41

Ray tracing – djupdykning i tekniken och betydelsen för framtidens spel

När Nvidia lanserade Geforce RTX 2000-serien slogs det på stora trumman för ray tracing. Vad är det, hur skiljer det från traditionell rastrering och varför beskrivs det som "den heliga graalen"? Läs mer

I samarbete med Eset
36

Så upptäcker antivirus skadliga program

I veckans Så fungerar-avsnitt lyfter vi en fråga som är ständigt återkommande i forumet. Vi frågar oss hur antivirus fungerar och besöker Eset, skaparen av Nod32. Läs mer

13

Intel Core 9000-serien för bärbara hittar ut på webben – upp till 8 kärnor och 16 trådar

Med fjolårets Coffee Lake-H-serie från Intel tog bärbara datorer ett kliv upp till sex kärnor. Nu skymtas information om seriens nästa generation, där antalet kärnor ökar ytterligare. Läs mer

25

ID Cooling släpper ultrakompakt processorkylare med kylförmåga på 100 watt

Kraftfulla komponenter i kompakta chassin är på modet i entusiastkretsar. Nu släpper ID Cooling en 30 mm hög processorkylare som utlovar kompetent kylförmåga. Läs mer

140

Forumet: Berätta om din första egna dator

Nostalgin flödar i SweClockers forum när det börjar pratas om gamla ägodelar. Vilken var din första datorn och när kom du in i hårdvarusvängen? Gå in i forumet och dela med dig! Läs mer

9

Fredagspanelen 169: Radeon VII, Nvidia DLSS i spel och kemikalieskatten

Strax innan Jonas och Jacob ska ge sig iväg till Växjö för en medlemsträff hoppar duon in i studion för att gå igenom stora händelser från senaste två veckorna. Läs mer

13

SweClockers öppnar ny kategori för smarta hem och hemautomation i Galleriet

Intresset för hemautomationsprojekt av olika slag fortsätter öka på SweClockers, och därför öppnar vi nu en ny kategori i Galleriet för just detta Läs mer

49

Fortsatt sjunkande priser på SSD-enheter – 1 TB för runt 1 500 kronor 

På bara fyra månader har det skett stora förändringar på marknaden för SSD-enheter, där många modeller i de större storleksklasserna börjar komma ned i pris. Läs mer

77

Nvidias senaste kvartalsrapport visar på sjunkande försäljning inom gamingsegmentet

Försäljningen av Nvidias grafikkort har sjunkit under det senaste kvartalet, vilket gjort avtryck på företagets intäkter för det senaste kvartalet. Läs mer

15

Galleriet: Hemmabyggt arkadspel tillverkat i ek

"Pettzoon" känner suget efter retrospel och bygger ett eget arkadkabinett i ek, vilket han visar i galleriet. Läs mer