Ljudnivå och temperatur

Det finns många olika kombinationer av inställningar som kan göras för att hitta en bra avvägning mellan prestanda, värmeutveckling och ljudnivå. Mitt "Tysta läge" är "Quiet"-inställningen i Control Center tillsammans med en fläktkurva som håller en fast låg hastighet på båda fläktarna.

Max prestanda är istället inställningen "Max Performance" i Control Center tillsammans med en anpassad fläktkurva som håller rotationshastigheten låg, upp till runt 70 grader då fläktarna snabbt ökar i hastighet.

I båda fallen valde jag att låta Throttlestop vara satt till Max Performance-läget.

Ljudnivå

När

Tyst läge

Maximal prestanda

Vid Windows-skrivbordet

22 dB

22 dB

Efter 30 minuter Battlefield V

22 dB

45 dB

I tyst läge märks det inte att jag spelar ett spel. Det gör det dock definitivt när jag vill få ut maximal prestanda. Fläktarna drar igång med ett ordentligt sus, men varvar dock även snabbt ner när jag spelat färdigt.

Temperatur

Jag mätte temperaturen vid olika punkter på datorn efter cirka 30 minuters spelande i Battlefield V.

Var

Tyst läge

Maximal prestanda

Vänster topp, strax över tangentbordet

55,5 °C

38 °C

Höger topp, strax ovanför tangentbordet

51,5 °C

37 °C

WASD-tangenterna

47,5 °C

39 °C

När jag spelar med en inställning för maximal prestanda ser fläktarna till att hålla en lagom temperatur på utsidan. Det är knappt så jag tänker på att temperaturen går upp några grader.

Vid tyst läge är det dock helt annorlunda. Jag märker direkt att det började bli ganska varmt om fingrarna, även om det aldrig blev ohållbart varmt. Det är varmast strax ovanför tangentbordet på vänster sida då det är där all varm luft blåses ut.

Temperatur hos processor och grafikkrets

Det räcker med att kolla på resultaten för att se att jag förlorar prestanda om jag väljer det tysta läget. Anledningen är ganska tydlig när jag låter MSI Afterburner logga temperaturen hos både processorn och grafikkretsen.

Nedanstående resultat är ppmätta efter cirka 30 minuter i Battlefield V.

Inställning

Maximal temperatur CPU

Maximal temperatur GPU

Tyst läge

83 °C

81 °C (nerklockad för att hålla 81 °C)

Maximal prestanda

69 °C

68 °C

Vid maximal prestanda klarar fläktarna enkelt av att hålla både processorn och grafikkortet kylda även vid hård belastning. Det finns ingen anledning att klocka ned grafikkortet på grund av för höga temperaturer.

Det händer däremot när jag spelar i Tyst läge. Temperaturen för Geforce GTX 2060-kretsen stiger till 81 °C och efter det klockas kretsen ner för att hålla temperaturen där. Jag såg frekvenser hos grafikkretsen som gick ner mot 960 MHz, allt för att hålla nere temperaturen.