Testpilot: Alienware Area-51m – bärbar speldator med utbytbara komponenter

Denna artikel är skriven av en testpilot och arrangeras på uppdrag av Alienware.
Uppdragsgivaren har inget inflytande över artikelns innehåll.

Testpilot: Alienware Area-51m – bärbar speldator med utbytbara komponenter

Alienware Area-51m är en bärbar dator som låter köparen byta både processor och grafikkrets. Testpiloten Björn Endre har testat kraftpaketet för att se vad 50 000 kronor ger för prestanda.

Närmare titt – utsidan

lada.jpg

Alienware Area-51m kommer i en stor låda, vilken som tur är bestyckad med ett handtag. Många företag fyller sina lådor med massor av information om datorn men Alienware låter den vara helt vit bortsett från företagslogotypen. Det påminner en del om Apple, på ett bra sätt.

dator_i_lada.jpg

Inuti lådan ligger datorn väl skyddad av skumplast. Det är redan här tydligt att det inte är vilken dator som helst. Den är stor och har ett väldigt säreget utseende som du antingen älskar eller hatar.

dator.jpg

Datorn finns i två färger. "Lunar Light" är vit och "Månens baksida" är svart. På locket står det skrivet A51. Locket har en matt nästan gummiaktig känsla. Under den tiden jag hade den för test syntes aldrig några fingeravtryck, vilket i min bok är positivt.

Utseendet är definitivt något som köparen kommer älska eller hata. Min frus kommentar var inte speciellt positiv när hon först såg datorn medan barnen tyckte den var häftig. Personligen kan jag inte riktigt bestämma mig. Jag gillar vanligtvis mer "normala" formspråk och har till exempel inte gillat Asus tidigare datorer som såg ut som Stealth-flygplan.

Alienware Area-51m tilltalar mig ändå på ett konstigt sätt. Visst är den stor och ganska klumpig men ändå tycker jag designen känns "ren" utan onödiga vinklar eller designelement.

manual.jpg

Med datorn kommer en väldigt tunn bruksanvisning. Däremot finns det mycket information på Dells hemsida, bland annat en full service manual i både HTML- och PDF-format som visar hur du byter ut i stort sett alla delar i datorn.

IMG_9406.jpg

Även om det sitter två utblås på baksidan har Alienware valt att sätta lite anslutningar där. Bland annat ansluts båda nätadaptrarna dit. Det innebär att kablarna inte sitter i vägen på sidan. Å andra sidan hindrar det användaren från att lägga datorn nära väggen.

I övrigt sitter en HDMI 2.0- och en Mini-Displayport-anslutning här. Ethernet-anslutningen är snabbare än jag är van (2,5 Gbps) och kommer väl till pass för den som har ett snabbare nätverk hemma. Sist men inte minst sitter det en proprietär anslutning för Dell:s "Graphics Accelerator". Denna externa låda gör det möjligt att använda ett annat grafikkort än det som skickas med.

Jag ägde förut en Alienware 15 R4 med Geforce GTX 1060 och använde mig av Dells Graphic Accelerator för att använda ett Asus Geforce RTX 2080 med datorn och det fungerade bra. Jag vet dock inte hur användbart det blir med denna dator. Om Dell inte släpper nya dotterkort med nya grafikkretsar finns dock fortfarande möjligheten att uppdatera datorn denna väg.

hoegersida.jpg

På högersidan av datorn finns två stycken USB 3.0-anslutningar samt fläktutblås.

IMG_9408.jpg

På vänster sida sitter en Thunderbolt 3-anslutning (USB Type-C med stöd för Superspeed USB 10 Gbit/s, 40 Gbit/s Thunderbolt och Displayport), en USB3.0-anslutning och mikrofon och hörlursutgångarna. USB Type-C-kontakten här är den enda på datorn vilket jag tycker är väldigt snålt, särskilt för en dator som ska hålla länge.

IMG_9409.jpg

Med tanke på komponenterna som sitter i datorn behövs det bra kylning. Alienware kallar sin kylning för "Alienware Cryo-Tech Cooling[/i]. Luft dras in i botten av datorn och skickas ut bakåt och på sidorna.

Alienware använder sig av kopparkompositvärmerör och kopparflänsar för att leda bort värmen internt. Fläktarna upptar ett område på 95 × 105 mm med en tjocklek från 19 mm till 21,5 mm och kan enkelt uppnå mer än 25 CFM i utomhusförhållanden.

Jag kommer senare i detta test se hur bra kylningen verkligen är och om ett ljudisolerat behövs när jag spelar. Vad jag direkt kan säga att datorn är knäpptyst när den inte belastas. Att läsa sin mejl eller surfa runt på webben sker utan att störa andra runtomkring.

tangentbord.jpg

Tangentbordet är godkänt. LED-lamporna lyser under tangenterna och ger ett ganska behagligt sken. Känslan påminner om min Macbook Pro eller Asus Zenbook men tangenterna sitter lite tätare tillsammans.

styrplatta.jpg

Pekplattan är också helt godkänd. Det finns stöd för gester som till exempel att scrolla med två fingrar. Det går att ställa in så att pekplattan lyser upp.

20190410_231245.jpg

Jag klagade lite på skärmens upplösning men ska jag vara helt ärlig känns den helt adekvat när jag började använda den. Storleken 17 tum fungerar fortfarande bra för 1080p och bilden är skarp och fin. Inga spel såg heller lågupplösta ut.

Ramen är mycket tunnare än tidigare Alienware-datorer och nu känns det inte längre som att jag använder en dator med gammal design. Färgerna är fina och skärmen har bra betraktningsvinklar även om bilden blir lite mörkare när jag rör mig längre bort i sidled.

nataddaptrar.jpg

Alienware Area 51M kommer med två(!) nätadaptrar. Den enklaste modellen som har en Core i7-processor och RTX 2060 kommer med två 180 watt-nätadaptrar. Varianten jag testar kommer med en nätadapter på 180 watt och en på 330 watt, allt för att ge datorn kraften den behöver.

Den kraftfullare nätadaptern är dessutom riktigt stor. Om inte annat är detta ett tydligt exempel på att det inte direkt är en "vanlig" bärbar dator utan är tänkt som en ersättare för en stationär dator. Med andra ord, en "släpbar" dator.

20190411_221206.jpg

Notera dock att det går att använda datorn med endast en av nätadaptrarna men då får användaren inte ut maximal prestanda.

Kommentarer till artikeln

32 debattinlägg

Skicka en rättelse
12

Nvidia DLSS – vad är det egentligen?

Kantutjämning, bättre bildkvalitet och ökad prestanda i samma paket låter onekligen för bra för att vara sant. Vi gräver ned oss i och förklarar Nvidias uppskalningsteknik DLSS. Läs mer

20 ÅR
11

Påskspecial – vi spelar Serious Sam HD: The Second Encounter

Äggen är slut, godiskoman på plats och ledig dag i morgon. Med andra ord, ett perfekt tillfälle att damma av en gammal spelklassiker. Läs mer

31

Nintendo Game Boy fyller 30 år

Med olivgrön skärm och ett grått chassi tog Nintendos bärbara spelkonsol Game Boy världen med storm, och idag är det 30 år sedan lanseringen. Ägde du en Game Boy-konsol? Läs mer

12

Forumet: Actionspelet Transistor gratis på Epic Games Store

Epic Games fortsätter med att ge bort speltitlar gratis, och fram till den 2 maj gäller detta indiespelet Transistor. Unikt gameplay och grafisk stil utlovas! Läs mer

5

Nvidia Geforce GTX 1650 från MSI, Asus och Gigabyte på bild

Lanseringen av Geforce GTX 1650 närmar sig och nu dyker tio modeller upp på webben. Det handlar om bilder för samtliga och detaljer om klockfrekvenser för somliga. Läs mer

158

Vad ska du spela i påskhelgen?

Påsk innebär inte bara ägg, harar och tema Jesus, utan även ett perfekt tillfälle för lite hederligt spelande. Vilken titel tänker du ge dig på? Berätta i forumet! Läs mer

395

Omröstning: Vilken skärmupplösning spelar du med?

Flera tusen medlemmar har redan röstat i Emils tråd om skärmupplösningar. Ta en paus från påskmaten och dela med dig av ditt egna pixelantal vid spelande! Läs mer

24

AMD Ryzen 3 3200G med integrerad grafik dyker upp på webben

Den årsgamla "Raven Ridge"-familjen bjuder på Vega-grafik och fyra Zen-kärnor för stationära datorer. Nu skymtas uppföljaren, som baseras på den förfinade arkitekturen Zen+. Läs mer

49

Diskutera japanska rollspel i JRPG-tråden

Älskar du japanska rollspel och saknar likasinnade att diskutera om allt från stora svärd och turbaserade strider till manaflaskor? Kasta dig då in i den stora JRPG-tråden! Läs mer

20

Testpilot: Antec P101 Silent – chassit som gör skäl för sitt namn

Knappt hinner skruvmejslarna landa på hyllan innan testpiloten Deriveh ger sig på nästa chassi på listan, Antecs P101 Silent, och som namnet avslöjar är det en modell i tystnadens tecken. Läs mer

45

Sony Playstation 5 – Jacob och Andreas pratar om hårdvaran

Nästa generations Playstation är officiell och AMD står ännu en gång för kretsarna. Vad betyder det i praktiken och vad är rimligt att vänta sig av "Playstation 5"? Läs mer

28

Sapphire förbereder gyllene Radeon RX 590 inför AMD:s 50-årsfirande

Inför att AMD firar sin 50-årsdag den 1 maj 2019 så hittar ett skräddarsytt Radeon RX 590 ifrån Sapphire ut på webben. Huvudattraktionen är en gyllene kulör. Läs mer