HS-453DX-8G som NAS

Direkt efter installationsguiden skickas användaren in i webbgränssnittet där alla inställningar kan göras. Innan själva guiden påbörjas måste användaren dock godkänna ett avtal för vad som får och inte får göras.

Konfiguration
Väl inloggad är det dags att konfigurera lagringen. Detta görs enkelt under Lagring & Snapshots. Först skapas en Lagringspool. Detta är en steg- för steg-guide och går snabbt att komma igenom.

Jag kan rekommendera alla som skapar en pool att ha båda hårddiskarna på plats och köra RAID 1, eftersom en hårddisk kan gå sönder utan att någon data förloras.

new_pool-1.png
new_pool-2.png
new_pool-4.png
new_pool-5.png
new_pool-7.png

På denna pool kan det skapas flera olika volymer med olika inställningar. Volymer kan skapas både krypterade och icke krypterade samt med både tunn och tjock så kallad provisioning. En volym av tjock typ reserverar plats på poolen, det vill säga att ingen annan volym kan använda utrymmet.

Detta var enligt mig det steg som var överlägset den största tröskeln att komma över. Jag personligen hade gärna sett att denna del sattes upp under installationen för att göra det lättare för nya köpare att komma igång.

new_volume-1.png
new_volume-2.png
new_volume-3.png
new_volume-4.png
new_volume-5.png

Det finns även möjlighet att hantera flera användare. Antingen skapas användarna lokalt eller genom att ansluta en extern tjänst i form av Active Directory eller LDAP. Användares rättigheter kan hanteras individuellt eller som en grupp, där såväl delade mappar och tillåtelse per applikation samt lagringskvoter kan hanteras.

Hur snabbt går en filöverföring?
Jag har testat att skicka en 10 GB stor testfil över SMB. Även om man inte får ut 10 gigabit (1,25 GB/s) så är lite över en halv gigabyte per sekund ett helt godkänt resultat.

Backup
Självklart har Qnap byggt in stöd för backup av både Windows och Mac. För Windows är det deras egna mjukvara Netback Replicator som gäller. Programmet laddas ned via företagets webbplats och har en kort installationsguide för att snabbt komma igång.

Väl inne i programmet möts vi av en knapp för "Instant Backup" samt "Instant Restore". Genom att klicka på förstnämnda får användaren välja vilka mappar som skall säkerhetskopieras – som standard är hela användaren med alla undermappar vald.

Återställning av en backup är en lika simpel process som att skapa den. Gå in på "Instant Restore" och välj vilka filer eller mappar du vill återställa. Har du flera datorer som säkerhetskopieras kan du välja vilken av dem filerna kommer från. Detta är extra användbart om en dator skulle gå sönder.

NetBak Replicator.png
Instant_Backup_Wizard.png
Instant_Backup.png
Instant_Restore_Wizard.png

För alla Mac-användare så finns även stöd för att spara time machine-kopior. Eftersom jag tyvärr inte har tillgång till en Mac, så har jag heller inte haft möjlighet att testa denna funktion.

Komma åt filer från mobilen?
VQFilemanager används för att komma åt och ladda ned och upp filer till Android- och IOS-enheter. Applikationen har även stöd för Google Cast, då du kan spela upp media på exempelvis en Chromecast.

QFiilemanger-1.png
QFilemanger-2.png

Synka filer till och från telefonen
Om man vill synka filer så finns även Qsync. Jag testade att synka alla mina bilder från telefonen vilket fungerade utan problem. Detta gjorde att mina bilder laddades upp så snabbt som telefonen kunde ansluta till NAS-enheten.

Qsync-1.png
qsync-2.png
qsync-3.png

Överlag får jag säga att det känns som det finns applikationer för det mesta man kan tänkas använda sin NAS till. De varianter jag har gått igenom i detta avsnitt är från Qnap själva, men de har även ett gäng partnerföretag vars program finns tillgängliga via den inbyggda programhanteraren "App Center". Några exempel är Plex Media Server samt Resilio Sync. För den händige finns även support för både LXC och Docker.