Prestanda – Mina upplevelser

Att testa en skärm med ett testverktyg som Spyder5 Elite ger självklart en idé hur bra skärmen är rent tekniskt. Men hur upplevs den av någon som använder den i praktiken? Det ska jag prata om nu. Skärmen testades på min speldator som är bestyckad med en Ryzen 7 3800X och ett Asus Geforce RTX 2080.

Bildkvalitet

Jag har i stort sett inget att anmärka på bildkvaliteten, tvärtom. Redan standardinställningen tycker jag fungerade bra och uppvisade fina färger. Jag kan inte säga att något av de olika spellägena var bättre eller sämre, bara annorlunda.

bfv2_aoc_agon.jpg

Då det är en VA-panel påverkas bilden när du tittar på skärmen från sidan. Jag tycker ändå det inte var så farligt utan effekten blev bara att bilden blev något blekare. Då detta är en "normal" storlek och inte en superbred eller stor 32-tummare var det inget jag tänkte på under spel.

HDR

Jag hade inga problem att slå av/på HDR inuti Windows 10 och få skärmen att automatiskt växla över till Display HDR. Ljusstyrkan kan sen inte ändras via skärmens menysystem utan om du vill ha högre ljusstyrka i vanligt SDR-innehåll får du ställa in det i Windows.

youtube_aoc_agon.jpg

Först tittade jag på lite filmer i Youtube med HDR. Youtube noterade direkt att det fanns HDR-stöd och lät mig välja olika upplösningar för HDR. Jag växlade lite mellan att titta på filmer med och utan HDR och visst går det att notera HDR-effekt även om skärmen endast stödjer Display HDR 400. Jag hade inte heller några problem med att ljusa områden drogs mot vitt och frättes ut utan jag fick en superfin bild.

bfv_aoc_agon.jpg

På spelfronten valde jag att ta fram Battlefield V som har HDR-stöd. När jag slog på det i spelet växlade skärmen över till Display HDR. Spelet har stöd för att låta dig ställa in styrkan på effekten. Ska jag vara ärlig hade jag svårt att direkt se en skillnad när jag slog av/på funktionen. Ett problem är att jag tycker det är svårt att växla mellan de två lägena och komma ihåg exakt hur det såg ut innan. Det viktiga är att bilden definitivt inte blev sämre.

Adaptiv synkronisering

Även om skärmen inte officiellt är certifierad för att stöda Nvidia-kort över Freesync 2 hade jag inga problem att använda det. Skärmen låter dig slå av/på en räknare som visar uppdateringsfrekvensen och när jag stängde av V-Sync i Battlefield V kunde jag se att skärmens frekvens följde med renderingsfrekvensen hos grafikkortet. Mitt Geforce RTX 2080 nådde inte riktigt upp till 165 FPS men varierade mellan 90–130 FPS i de inställningar jag gjort. Jag upplevde inte bildartefakter och som väntat vid dessa höga frekvenser var bildpaneringar mjukare än vid 60 Hz.

Även inuti Windows märkte jag att en uppdateringsfrekvens på 165 Hz gjorde att det gick mycket smidigare att flytta fönster och att de rör sig mycket mjukare.