Inledning

Vi är nog många som under stora delar av året lämnar hemmet med termostaterna på elementen vridna till max, men våra hem står ofta tomma många timmar om dagen och värmen kommer endast kråkorna till nytta. Det tyska företaget Tado erbjuder en lösning genom smarta klimatassistenter, och nyttan med deras produkter upptäcks av allt fler.

Tado har produkter som passar de flesta hem och nyligen berättade bolaget att de sålt över en miljon smarta termostater i Europa. SweClockers har testat företagets termostater tillsammans med centralt uppvärmda vattenelement i en lägenhet. Ännu större nytta har dock den som betalar för den egna uppvärmningen, och kunder med sådana vatten- eller oljeelement kan alltså spara både energi och pengar – utan krångel.

tado.jpg

Produkter i Tados sortiment

Modell

Används till

Tado Smart Thermostat Starter Kit V3+

  • Egen värmepanna

  • Golvvärme

Tado Smart Thermostat 1-pack

  • Extra enhet

Tado Smart Radiator Thermostat Starter Kit V3+

  • Vatten- och oljeelement

  • Egen värmepanna/centralvärme

Tado Smart Radiator Thermostat
1-, 2- eller 4-pack

  • Extra termostater

Tado Extension Kit

  • Varmvattenberedare

Tado Smart AC Control V3+

  • Luftvärmepumpar

  • AC-anläggningar som styrs via IR

Enkelheten i användandet är nämligen en av de punkter som Tado trycker extra på med produktutbudet. Många termostater har exempelvis en smula opedagogisk skala i stil med 0–9, som gör det till en gissningslek vilken temperatur det faktiskt motsvarar. Tados termostater presenterar Celsius-skalan direkt istället.

Det är alltså inte hårdvaran som är den stora grejen här – även om termostaterna känns välbyggda och av god kvalitet – utan programvaran och tjänsterna. Tado anpassar sig efter vädret och minskar värme eller kyla när öppna fönster upptäcks. Du kan också använda så kallad geofencing för att sänka värmen när alla gått hemifrån och allt sköts från en applikation som finns till både Android och IOS.

Tado fungerar tillsammans med smarta hemmet-systemen Apple Homekit, Google Home och Amazon Alexa, för den som vill knyta samman värmen med röststyrning. Vill du slippa att göra något alls finns prenumerationstjänsten Auto-assist, där systemet mer eller mindre är självgående efter installationen.