Närmare titt

Storleken på Asus ROG Swift PG43UQ är mer TV är vanlig datorskärm och det är därför inte konstigt att den kommer i ett väldigt stor förpackning som väger över 20 kg. Kartongen är smart uppbyggd så att du endast behöver ta loss fyra "låspluggar" för att kunna lyfta av den yttre kartongen och sen komma åt skärmen direkt. Jag hatar kartonger där du måste försöka dra ut skärmen plus frigolit.

rog_pg43uq_kartong.jpg
rog_pg43uq_utanfor_kartong.jpg

Skärmen kommer med skärmfoten monterad från start, så du kan tekniskt sätt lyfta upp skärmen och börja använda den direkt. Den är väldigt otymplig och tung (runt 15 kg) så det gäller att se till att det finns gott om utrymme när du lyfter upp skärmen.

rog_pg43uq_fotter.jpg
rog_pg43uq_fot.jpg

Skärmfoten är som sagt fastsatt från början. Den är en ganska smidig variant som inte tar upp mycket plats på bordet. Även på mitt ganska fulla bord hade jag inga problem att ställa skärmen.

rog_pg43uq_utanfor_compare.jpg

Förutom min datorskärm har jag en 43-tums LG-TV (4K, HDR, LCD) på väggen som används för film och konsolspel. Det är ganska intressant att ha en skärm som är lika stor som en vanlig TV och vid denna storlek börjar ASUS ROG Swift PG43UQ inte bara konkurrera med andra spelskärmar, men även nyare TV-apparater.

rog_pg43uq_tillbehor.jpg

Förutom skärmen skickar ASUS med en bunt med tillbehör. Här finns bland annat DisplayPort-, HDMI- och USB-kabel.

rog_pg43uq_proj3.jpg

Du hittar även denna lilla pryl. Först funderade jag på om det kunde vara någon sorts kalibrator för skärmen, men det visar sig vara en liten projektor som projicerar ASUS ROG-loggan i de färger du önskar. Den sätts fast på baksidan av skärmen och riktas nedåt.

rog_pg43uq_proj.jpg

Du kan koppla ihop projektorn till Asus Aura så du får "rätt" färg utifrån systemet eller välja själv vad som ska visas. Häftigt? Inte speciellt. Onödigt? Definitivt. Jag har svårt att förstå syftet och det höjer självklart redan ett högt pris.

rog_pg43uq_baksida.jpg

På baksidan hittar du ett skruvhål där du kan fästa projektorn och även VESA-skruvhål för att fästa skärmen på väggen eller på en kraftig skärmarm. De två högtalarna sitter även här.

rog_pg43uq_anslutningar2.jpg
rog_pg43uq_anslutningar.jpg

Asus ROG Swift PG43UQ kommer med många anslutningar. Du får två DisplayPort 1.4-anslutningar och två HDMI 2.0-anslutningar, ljud-in och -ut, samt en USB-hubb för de två USB 3.0-anslutningarna.

rog_pg43uq_psu.jpg

Detta är en stor skärms om kräver en extern strömadapter. Det är en riktigt tung klump som inte direkt är smidig.

rog_pg43uq_oled.jpg
rog_pg43uq_oled-2.jpg

Skärmen i sig har en matt finish vilket gör att den hanterar spegelbilder mycket bättre. Visst noterar du fortfarande om du har en ljuskälla bakom, men reflektionen är mycket mjukare. I bildspelet ovan kan du se skillnaden mellan min LG OLED-TV som har blank yta och Asus ROG Swift PG43UQ med sin matta yta. Jag föredrar en matt yta där reflektionerna minimeras.