Batteritid, ljudnivå och värmeutveckling

Batteritid

Lenovo Legion 7i kommer med Advanced Optimus vilket gör det möjligt för datorn att växla mellan den interna Intel-grafikdelen och Geforce RTX 2080 Super Max-Q. Skärmen stöder fortfarande 240 Hz och G-Sync när detta skifte görs. Detta ska även kunna ge oss längre batteritid.

Capture.PNG

Lenovo skickar med stöd för att växla mellan olika "lägen" för fläkten och processorn. I det tysta läget, Quiet, klockas processorn ned och målet är att dels hålla datorn tyst men att även få längre batteritid. "Auto" balanserar ljudnivån och prestanda medan "performance" låter allt köra för fullt.

Jag satte först läget till Auto och sedan till Quiet för att se hur det påverkade batteritiden. Jag körde sedan batteritestet "Modern Office" i PCMark 10 Professional Edition.

En sak jag noterade med denna är att den simulerar videokonferens. Det intressanta är att vissa av videokonferenserna kördes på det interna Intel-grafikkortet medan andra, de som använde OpenCL, istället körs på Nvidia-kretsen.

Test

Minuter

Modern Office (Auto)

99

Modern Office (Quiet)

226

De 4 timmar jag mäter är en bit bort från de 8 timmar som Lenovo listar i sina specifikationer. Jag kan dock tänka mig att om du kör något som inte behöver Nvidia-kretsen bör du kunna få ut mer.

Temperatur

För att studera hur grafikkretsen och processorn värms upp vid höga belastningar körde jag dels CPU-Z-stresstest för processorn och sedan även MSI Kombustor för grafikkretsen.

temperatures_aida.PNG

När jag körde CPU-Z-stresstest lade sig processorns temperatur på runt 90–95° C. Enligt AIDA64 Extremes övervakningsfunktion stryps processorn med upp till 14 procent på grund av värmen. Det intressanta är att när jag sedan körde MSi Kombustor som endast belastar grafikkretsen låg processorns temperatur fortfarande runt 90° C.

Efter 30 minuter med MSI Kombustor låg temperaturen för grafikkretsen runt 80° C och det såg inte ut som den hade klockats ned något utan låg kvar runt 1 410–1 425 MHz. När jag mätte hur varmt det var vid utblåset på högersida mätte jag upp 44° C efter jag kört CPU-Z och 62° C när jag kört MSI Kombustor.

Visst är det mycket värme att forsla bort oh kyla ned och fläktarna får jobba en hel del, men mer om det strax. När jag spelat Battlefield V någon timme känns det som att kylningslösningen klarade av att kyla datorn utan att den behövde klocka ned så mycket.

Ljudnivå

Nackdelen med tunna speldatorer är att de har mindre yta att få bort värmen och har därför behov av en mer kraftfull kylning. Det betyder i sin tur maffigare fläktar som ska transportera bort värmen.

Även hos Lenovo Legion 7i hörs fläktarna när datorn behöver börja kyla allt men annars är datorn faktiskt knäpptyst. Till exempel när jag testade att spela upp ett Youtube-klipp i ett par timmar var datorn fortfarande helt knäpptyst.

Det är däremot inte alltid tydligt varför fläktarna går igång. Ibland hände det bara av att starta ett program eller gå till en webbsida.

När

Ljudnivå

Bakgrund

25 dBA

Låg belastning/Windows-skrivbord

25 dBA

CPU-Z; 30 minuter

35 dBA

3DMark Timespy (Quiet-läge)

25 dBA

3DMark Timespy (Auto-läge)

35 dBA

3DMark Timespy (Performance-läge)

43 dBA

Ljudkaraktären hos fläktarna är ett susande ljud. Det är inte störande och jag märkte att även när de drog igång på kvällen störde sig varken mina barn eller min fru på ljudnivån. I jämförelse låter min sons äldre HP Omen 17 mycket högre och med ett mer vinande ljud.