Inledning

NZXT för mig, var i tidernas begynnelse ett företag som tillverkade horribelt plastiga chassin med en design som till synes var riktat mot den yngre demografin. Sök på NZXT Guardian, så förstår ni vad jag menar.

Den tiden är dock förbi, med råge. Idag tillverkar NZXT i mina ögon mycket stilrena och tilltalande chassin, men de har också starkt breddat sin närvaro bland oss PC-entusiaster med andra produkttyper, där en stor del är vattenkylare. Bland dessa syns deras Kraken-serie som inte syftar till en eländig varelse, utan nog snare syftar till det mytomspunna vattenlevande odjuret.

Det jag har i min hand idag är en allt-i-ett-kylare (eng. All-in-one, AIO) med namnet NZXT Kraken Z63. Den tillhör deras nya Z-serie som i skrivande stund består av två modeller: Z63 och Z73. De är baserade på Asetek-design, som så många andra, och det bör skvallra om dess prestanda och byggkvalitet. Däremot skickar de med fläktar från sin egen fläktserie, AER P-serien, som är avsedd för högt statiskt tryck, vilket är lämpligt för radiatorer.

NZXT-KRAKEN-Z63_radioator_and_block.jpg

Den insatte förmodligen att det även finns en X-serie av AIO-kylare. Det som skiljer dessa två serier åt är att Z-serien har en LCD-display mitt på kylarblocket. Denna display kan styras av NZXT:s CAM-mjukvara, där det går att antingen ladda upp en GIF eller välja någon av de förinställda funktionerna, som att till exempel visa CPU-temperatur. Det låter rätt spännande.

Sist men inte minst vill jag klargöra det faktum att jag är en glad amatör som fått denna produkten skickad till mig. Jag besitter inte den utrustningen som krävs för att göra bra prestandatester av en kylare eller den data som krävs för att på ett bra sätt jämföra mot konkurrensen. Om ni förväntar er en torr faktagenomgång med mängder av staplar så föreslår jag att ni letar vidare på internet, eftersom det finns personer som har betydligt bättre förutsättningar än jag att göra ett ordentligt test gällande prestandan av denna kylaren.

Om testpiloten:

danielll.png

Daniel Ördén, mannen som handlöst kastar sig in i medelåldern utan att lyckats matcha fysisk ålder med den mentala. Hans intresse för datorer började redan på åttiotalet i unga dagar då bildskärmen refererades till "datorn" och chassit var "hårddisken". En gammal veteran på forumet som givits möjligheten att ge sitt personliga perspektiv på diverse intressanta produkter.

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden.

Trevlig läsning – och glöm för all del inte att kommentera!

Läs mer om SweClockers testpiloter