Specifikationer

Kylarinformation

Egenskap

Värde

Pump, storlek

80 × 80 × 45 mm (B × H × D)

Pump, bildskärmsstorlek

60 mm i diameter

Pump, bildskärmsegenskaper

8-bit LCD (8-bit per kanal RGB = 24-bit)

Pump, bildskärmsfärgrymd

16,8 miljoner färger

Pump, bildskärmsupplösning

320 × 320 pixlar

Pump, bildskärmsljusstyrka

650 cd/m²

Kylarblock, material

Kopppar

Pumphastighet

2 000 – 2 800 ± 300 RPM

Radiator, storlek

143 × 315 × 30 mm (B × H × D)

Radiator, material

Aluminium

Slanglängd

400 mm

Fläktar, modell

2 × NZXT AER P140 PWM

Fläktar, storlek

140 mm

Fläktar, hastighet

500 – 1 800 ± 300 RPM

Fläktar, luftflöde

27,27 – 98,17 CFM

Fläktar, ljudnivå

21 – 38 dBA

Fläktar, anslutning

4-pin PWM

Pris

(2 390 kronor i skrivande stund)

Som så många av NZXT:s konkurrenter baseras denna också på en OEM-tillverkare som i detta fallet är Asetek, enligt uppgift generation sju. Marknaden är fullkomligen dränkt av kylare av denna typ, alltså 280 mm-radiator med två medföljande 140 mm-fläktar, där fläktarna oftast är av egen design. Även så i detta fall.

Det finns dock en egenskap som är tämligen unik för tillfället och det är den stora och ljusstarka (650 cd/m²) LCD-skärmen som pryder ovansidan av kylarblocket. Det är en rund best med diameter på 60 mm, med 8-bitars färgdjup och en pixelmatris om 320 × 320 pixlar. Rätt imponerande specifikation för att vara en display som sitter på en processorkylare.

NZXT-KRAKEN-Z63_display_cpu_100.jpg

Kylarblocket är gjort av koppar och det kommer med en liten ring av kylpasta förmonterad för den som inte är någon snobb på området. Om egen kylpasta föredras går det utmärkt att tvätta bort denna klutt och applicera eget. Jag bemödade mig inte med detta utan använde det medföljande kletet.

Notera även att det är fästplåten avsedd för Intel-system som kommer förmonterad och om det är en AMD AM4-processor som gäller måste fästplåten bytas ut, vilket för övrigt är superenkelt.

NZXT-KRAKEN-Z63_copper_block_view.jpg

För att hålla vätskan kall skickar NZXT med två stycken 140 mm-fläktar från deras eget sortiment i form av Aer P140, som är ett par fläktar avsedda för just radiatorer då de kan uppnå ett högt statiskt tryck. Värt att notera här är att dom inte är RGB-kompatibla, vilket är något av en besvikelse med tanke på hur mycket plånboken får blöda för det det här paketet samt för att det går att använda NZXT:s egna RGB-styrningsteknik NZXT Hue 2 tillsammans med bildskärmen. Lite förlorad potential om ni frågar mig.

NZXT-KRAKEN-Z63_both_AERP140.jpg

Fläktarna stödjer 4-pin PWM-kontakter och kan sammankopplas med kabelhärvan från kylarblocket för att styras i med kylaren. Värt att notera är att dessa fläktar är rätt högljudda vid maxbelastning och gör sig bäst vid låga varvtal. Desto bättre är att de kan styras via PWM (Pulse-width modulation) för att finkalibrera ljudnivå kontra prestanda.

Sist men inte minst så begär NZXT, i skrivande stund, öronbedövande 2 390 svenska riksdaler för det här paktet, vilket är ganska saftigt. Vad det kommer att handla om för mig som testpilot är hur mycket jag tycker LCD-skärmen är värd i sammanhanget. I den här prisklassen går det att få tag på AIO-system med 360 mm radiatorer, utan LCD-display såklart, men oftast med RGB-teknik.