Testpilot: Qnap TS-453D – funktionsrik NAS med 2,5 Gbps Ethernet

Denna artikel är skriven av en testpilot och arrangeras på uppdrag av Qnap.
Uppdragsgivaren har inget inflytande över artikelns innehåll.

Testpilot: Qnap TS-453D – funktionsrik NAS med 2,5 Gbps Ethernet

Testpiloten Björn Endre tar sig an Qnap TS-453D, en NAS-enhet med två 2,5 Gbps Ethernet, HDMI 2.0-utgång och utbyggnadsmöjlighet.

Sammanfattning

Det är lätt att bli lite blasé när det gäller NAS-enheter. De är inte lika "häftiga" som nya grafikkort, processorer eller moderkort och har du väl köpt en står den gärna och rullar i bakgrunden i flera år.

Qnap TS-453D har dock flera funktioner som gör den intressant om du har en äldre NAS eller är ute efter en ny enhet. Först och främst gillar jag fortfarande att du kan installera ett PCI Express-kort i den. Det är visserligen "bara" PCI Express Gen 2 ×2 men som jag testade i en tidigare modell ger det ändå en ordentlig skjuts via 10 Gbps och en plats för en M.2-disk.

Jag gillar också att man gått fullt ut med 2,5 Gbps-portar. Jag har tittat runt och det tycks vara väldigt ovanligt. Jag har hittat en Asustore-NAS med 2,5 Gbps, annars är det fortfarande endast 1 Gbps som erbjuds. En NAS kommer stå länge och även om det fortfarande är ovanligt med att hela hemmanätverket körs snabbare än 1 Gbps är det något jag tror kommer bli vanligare framöver, särskilt när det börjar säljas switchar med 2,5 Gbps.

Qnap har fortfarande en bra mjukvara. Jag tycker fortfarande Synologys DSM är lite lättare att navigera men så vitt jag sett finns all funktion som du kan tänkas behöva representerad här. Virtualiseringen är något jag tycker fungerar utmärkt och för mig som jobbar med Docker är Container Station väldigt användbar. Under testperioden satt jag upp flera docker-behållare som jag utvecklade mot. Förvänta dig inte att köra allt för tunga applikationer eller operativsystem, åtminstone inte om du bara har 4 GB primärminne.

De olika backup-möjligheterna är bra, båda vad det gäller att säkerhetskopiera till NAS:en och att kopiera från den. Kopplingen till molntjänster är användbar, både för att säkerhetskopiera filer därifrån till lokal nivå men även att kopiera saker ut från NAS:en. Du som läser SweClockers vet ju att RAID inte är säkerhetskopiering så att även kunna säkerhetskopiera din NAS enkelt är viktigt.

På mediasidan finns det även där många bra möjligheter. Jag är lite av ett Plex-fan så att en sådan server fungerar så pass bra är positivt, men även att bara strömma film direkt från gränssnittet i NAS:en till min LG OLED C8 fungerade utmärkt.

Ska jag klaga på något känns det dock som applikationerna inte riktigt är uppdaterade. Plex är en äldre version och har ännu inte uppdaterats trots att det finns en nyare variant hos Plex, och Wordpress-applikationen installerar Wordpress 4.9 istället för åtminstone någon 5.x-version. Det finns också väldigt många applikationer som överlappar varandra och det är lätt att bli lite osäker kring vilka som faktiskt är bra. Här tycker jag Qnap skulle kunna lyfta fram bra lösningar mer.

Den uppdaterade HDMI-utgången är inget jag direkt kommer använda eftersom jag tycker att de applikationer för mediauppspelning i detta läge inte är så där superbra. Det känns som Qnap tagit ett steg bakåt där med borttagandet av Youtube-applikationen och Plex Home Theater. Använder du däremot övervakningscentret kan det vara användbart att direkt kunna ansluta en skärm.

Prisnivån är något högre än för många andra 4-disk NAS:ar med fyrkärnig processor. I stort sett alla har dock långsammare äldre processor, endast 1 Gbps-portar och stödjer inte att byggas ut med PCI Express-kort. Det är därför värt att fundera om dessa funktioner är värda något för dig utifrån hur länge du planerar att ha din NAS. Qnap vill ha 1 700 kronor för 4 GB mer primärminne men när jag testade TS-251B kunde jag använda en egen minneskrets så jag tror säkert att du istället kan köpa 2× 4 GB direkt för halva priset och att det ändå fungerar.

Väger jag ihop uppgraderingarna i hårdvaran med den kompetenta mjukvaran tycker jag att Qnap TS-453D är väl värd ett mycket bra betyg. Det är en NAS med väldigt få irritationsmoment. Jag är i färd med att titta ut ersättare för min åtta år gamla DS1512+ och denna ligger just nu väldigt bra till, mycket på grund av de snabbare Ethernet-portarna och utbyggnadsmöjligheten.

Fördelar

 • Bra prestanda

 • Två 2,5 Gbps-ethernet-portar

 • Stöd för utbyggnad via PCI Express-kort

 • Mogen och kompetent mjukvara

 • Funktionsrik

 • 8 licenser för kameraströmmar ingår

 • HDMI 2.0 med stöd för 4K i 60 Hz

Nackdelar

 • Plastig och drar åt sig fingeravtryck

 • Hybriddesk Station har nu ännu färre appar och ett inte helt konsekvent gränssnitt

 • Dyrt att välja 8 GB istället för 4 GB primärminne

 • Åtminstone en USB Type-C-anslutning hade varit trevligt

Skicka en rättelse
I samarbete med Phanteks
13

Testpilot: Phanteks Eclipse P500A – chassi med fokus på högt luftflöde

Missa inte testpiloten Pontus "WaspCustoms" Magnussons test av Phanteks extremt perforerade chassi Eclipse P500A. Läs mer

2

Pixelns uppfinnare har gått ur tiden

I slutet av 50-talet digitaliserade datavetaren Russell Kirsch det första fotografiet. Vid 91 års ålder har nu Kirsch avlidit. Läs mer

78

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

29

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

17

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

52

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

25

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

92

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

38

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

73

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

155

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

32

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer