Slutsats

OLED-tekniken har länge hägrat som något extremt lovande för PC-spelande men fram till lanseringen av LG 48CX så har formatet varit antingen 55 tum eller större, vilket i ärlighetens namn är alldeles för stort för att ställa på skrivbordet.

LG OLED 48CX är även intressant för de som har begränsat med utrymme, eller som inte nödvändigtvis är intresserade av en stor TV utan prioriterar fantastisk bild. Denna modellen råder delvis bot på detta med sina mer blygsamma 48 tum.

Det var också fram till ganska nyligen som hög uppdateringsfrekvens inte var att tänka på när det kommer till TV-apparater men LG har fullkomligt slagit bollen ur arenan med denna modellen.

LG-OLED-48CX_PS_logo_show.jpg

Med en färgåtergivning utan dess like och en svärta som är perfekt, så är det svårt att inte bli helt golvad av upplevelsen. Den respektabla pixeltätheten på cirka 92 PPI gör också att det utan problem går att använda modellen som ett substitut för datormonitor. Givetvis är det en viss invänjningsperiod att ha så mycket arbetsyta som täcker ansiktet men det är en angenäm invänjningsperiod.

48CX är också väldigt kompetent som spelskärm. Dess instant-response-läge stänger av allt bearbetningstrams och ser till att det inte blir några kännbara fördröjningar. Dyker jag dessutom vidare i menyerna och ställer in TruMotion-funktionen till låg eller mellan så blir eftersläpningarna imponerande omärkbara.

Som om inte det är nog så är 120 Hz i 4K en i det närmaste religiös upplevelse i 48 tum. Ställer jag sedan in TruMotion till hög så är eftersläpningarna i det närmaste helt eliminerade. Jag har aldrig varit med om något liknande, väldigt imponerande.

Tyvärr så stöder inget av mina grafikkort HDMI 2.1 vilket krävs för att erbjuda den erforderliga bandbredden så med nuvarande grafikkort tvingas man till komprimeringstekniker. Detta gör att 100% skalning i Windows blir svårläsligt. Inget som märks i spel eller film dock. Detta är ju inget som egentligen kan läggas på LG då det har med grafikkortens frånvarande stöd för HDMI 2.1 att göra. Så när väl nya grafikkort kommer så är detta problem ett minne blott.

LG-OLED-48CX_uncharted_background.jpg

Att spela på denna skärmen är en ren fröjd. Givet att grafikkortet klarar av det förstås. Mitt GTX 1080 Ti och senare även RTX 2070 Ti har fått svettas i sommarvärmen för att hinna med och många gånger gör det tyvärr inte det. Dock så har ett spel som Doom (2016) gett mig en blick in i framtiden hur det är att spela i 4K UHD vid 120 Hz och det är förlösande.

Ja just det, man kan ju se på film också med denna TV. Ja det går utmärkt och ja bilden är fantastisk, allra helst 4K UHD men även FHD skalas upp imponerande bra och ibland är det nästan så att jag tror att det är äkta 4K. Ljudet är förvånansvärt bra för att vara en TV. Fjärrkontrollen och webOS är också det en fröjd att använda även om fjärrkontrollen känns designad för nittiotalet.

Den har ett eget ekosystem för appar och klarar av det mesta som förväntas av en modern smart-TV. Netflix och Amazon Prime finns förinstallerat, andra tjänster går att ladda ner. Den stödjer även populära röststyrningstjänster som den från Google eller Amazon. Apple AirPlay och HomeKit stöds också.

Är detta världens bästa TV och tillika PC-monitor? Inte vet jag men det jag vet är att jag är förstörd för all framtid och skilsmässan från denna bildskärm kommer bli smärtsam.

Har du råd så kan du inte gå fel med denna modell. Alla rätt.

guld_small.png

Fördelar

  • 4K UHD i 120 Hz, du blir dig aldrig lik igen

  • Utmärkt färgåtergivning, kontrast och svärta

  • Briljant eftersläpsreducering

  • Intuitivt OSD

  • Snygg design

Nackdelar

  • Nej

Pris vid publicering: 15 990 kronor
Lägsta pris: