Inledning
Trådlösa speltillbehör har under de senaste åren ökat lavinartat i popularitet när driftsäkerhet, snabbhet och batteritid ökat. Möjligheten att spela utan fördröjningar och en sladd som kan komma i vägen är något som lockar många, inte minst när batteritiden är så lång att du sällan behöver tänka på batterinivån.
Den här gången ska vi titta på GSP 370 från EPOS Sennheiser som utlovar riktigt lång batteritid, låg fördröjning och såklart bra ljudkvalitet. Häng med!
Specifikationer: EPOS Sennheiser GSP 370
Egenskap | Värde |
---|---|
Hörlursdesign | Over-Ear, sluten |
Antal högtalarelement | 2 |
Ljudbild | 2.0, virtuell 7.1 |
Anslutning | Trådlös 2,4 GHz radio via USB-adapter |
Räckvidd | 10 m |
Batteritid | 100 h |
Vikt | 285 g |
Kompabilitet | PC, Playstation 4, Mac OS |
Inkluderade tillbehör | USB-adapter, micro USB-kabel (1,5 m) |
Pris | Cirka 2 190 kronor |
Design och funktion
När jag packar upp EPOS Sennheiser GSP 370 ur fraktkartongen möts jag av en väldigt stramt designad låda. Sennheisers tyska ursprung syns tydligt och jag har sett tråkiga kontorsheadset levereras i lådor som är mer upphetsande än denna, förhoppningsvis har krutet lagts på ett bra headset istället.
Nåja, nu sliter vi upp lådan och ser vad som finns inuti istället!
I lådan hittar vi precis det som förväntas: Ett stycke headset, USB-adapter, laddkabel och en liten bunt med snabbstartsguider att förkovra sig i. Till min besvikelse ser jag att det rör sig om micro-USB istället för USB-C.
Modellen har en i undertecknads ögon stilig och relativt avskalad design som känns härligt funktionell. Huvudbandet är enkelt att justera och bör passa de alla flesta. På mitt, enligt uppgift, stora huvud finns gott om marginal för justering kvar och en keps kan med lätthet bäras under headsetet om en ovanligt dålig hårdag skulle infinna sig. Insidan av huvudbandet är klätt med två mjuka kuddar i tyg.
På vänster sida sitter en fällbar mikrofon som även slår av ljudupptagningen i det uppfällda läget, under den hittar vi en indikator-LED, micro-USB-kontakt för laddning samt strömreglage. Indikator-LED:en kan visa dig aktuell batteritid genom att skjuta strömreglaget framåt i 10 sekunder, lite väl länge för att vara smidigt men det funkar.
Att man inte valt USB-C tycker jag känns väldigt märkligt i den här prisklassen, de kronorna EPOS Sennheiser sparar där hade jag gärna lagt till för att kunna ladda med samma kabel överallt. Avsaknaden av USB-C är tyvärr inte den enda besvikelsen, strömknappen är en riktigt plastig och vass historia som inte alls känns premium.
På höger sida hittar vi ett stort volymreglage som dessutom är synkroniserat med volymen i Windows 10. Huruvida detta gäller även för Playstation 4 eller Mac OS har jag inte haft möjlighet att testa. Öronkåporna har mjuka kuddar i ett sammetsliknande material, dessa går även att byta ut mot en variant i fuskläder som köpes separat.
Användning och batteritid
Under min tid med GSP 370 har jag tack vare hemarbete använt headsetet till väldigt mycket distansmöten och det har suttit på mitt huvud en stor del av dygnet.
Komforten är god och GSP 370 sitter bekvämt på mitt huvud utan att orsaka något obehag även när sittningarna blir långa. Det sitter dock inte riktigt så bra att jag glömmer bort att jag har det på huvudet. Öronkåporna ser väl tilltagna ut men hade kunnat sitta en aning bättre över mina öron som faktiskt tar i insidan lite lätt.
Ljudet i möten har varit klart och tydligt, både för mig och för mina mötesdeltagare. Mikrofonen har bra ljudupptagning och är lätt att placera tack vare den böjbara mikrofonbommen. Det är lätt att undvika de klassiska andningsljuden då mikrofonen på mitt huvud hamnar strax vänster om mungipan. Även om ljudkvaliteten är bra så är GSP 370 kanske inget jag skulle använda för att spela in till exempel en podcast men för Discord, Teams, Zoom eller vad du nu pratar via, är ljudet alldeles utmärkt.
Under långa heldagsmöten uppskattar jag verkligen att slippa vara förankrad till min dator via kabel och jag kan utan problem röra mig fritt i lägenheten för att fylla på ett glas vatten eller hämta något att äta i köket ca 7 meter bort med vägg och vitvaror mellan mig och datorn.
Var de har lyckats gömma batteriet i den här konstruktionen blir jag inte riktigt klok på men stort måste det vara. GSP 370 klarade utan problem av en vecka av arbete och gaming utan att batterinivån ens hade gått under 50%, så de 100 timmarna som utlovades känns trovärdiga. Undertecknad glömde även att slå av lurarna över natten flera gånger, något som "auto sleep"-funktionen såg till att lösa. Tack vare den långa batteritiden är problemet med micro USB-kabeln ganska minimalt, även om USB-C hade varit klart önskvärt i den här prisklassen.
När jag övergår till mer nöjesfokuserat användande som gaming, musik och strömmande media märks tydligt vad tillverkaren inriktar sig på. I spel erbjuds en maffig ljudbild, mörk mullrande bas och en klar, nästan skarp diskant. Spelupplevelsen är bra, ger en fin inlevelse och hörlurarna isolerar även bra från externt ljud med sin slutna design.
Vid musiklyssning märks en viss svaghet i detaljrikedomen, det är svårt att sätta fingret på det men den där riktiga glädjen uteblir när trumfillet i Totos Africa spelas upp. Det låter absolut inte dåligt, bara inte så bra som jag önskar för dryga 2000 kr. I Michael Jacksons Billie Jean skiner inte heller den fina mixningen av Quincy Jones så klart som önskas och upplevelsen blir en aning platt.
Som så många gamingheadsets numera erbjuder GSP 370 en virtuell 7.1-ljudbild. Kalla mig gammaldags men 2.0 ger en väldigt mycket behagligare upplevelse i de allra flesta fall, om 7.1 ska användas så är det möjligtvis i spel. För mig halkade reglaget i mjukvaran kvickt tillbaka till 2.0 varje gång jag gav 7.1-läget en chans. I övrigt är mjukvaran väldigt simpel och erbjuder möjligheten att finjustera ljudet efter tycke och smak.
I mjukvaran kan du även se batterinivån utan att behöva ta av dig headsetet och pilla med strömreglaget.
Slutsats
EPOS Sennheiser GSP 370 är ett väldigt tyskt gamingheadset. Det är ganska stiligt, funktionellt och håller överlag bra kvalitet bortsett från ett något plastigt strömreglage. Det har inte några publikfriande funktioner som tex RGB, men det behövs inte heller för att du ska få ett bekvämt headset att lyssna på i många timmar. Påminner lite om tyska bilar, va?
Hade det här varit en bil hade det varit en autobahn-kryssare av rang som med sin närvaro utstålar kvalitet och en behaglig resa över kontinenten med enda nackdelen att start-knappen är lite plastig och tanklocket har en märkligt gammaldags utformning.
Jag tror att väldigt många blir mycket nöjda med vad GSP 370 har att erbjuda, och det är även jag. Det är ett mycket bra headset med några små missar som gör att det inte riktigt kan få en guldutmärkelse men däremot en stark sådan i silver.
Fördelar
Väldigt lång batteritid
Bra komfort
Bra ljud för gaming ...
Nackdelar
... men upplevs något livlöst vid musik
Avsaknad av USB-C
Reglage ger något plastigt intryck
EPOS Sennheiser GSP 370 kostar i skrivande stund cirka 2 190 kronor. Lägsta pris